Nyheter

Jörn Donner om Mannerheim

2011-10-05

Donner berättar om sin nya Mannerheimbok på Finlandsinstitutet i Stockholm den 11 okt kl. 18.30.

Jörn Donner berättar om sin nya bok Anteckningar om Mannerheim. Kvällen börjar med en visning av första avsnittet av Donners TV-film om Mannerheim.
Tisdag 11/10 kl. 18.30 på Finlandsinstitutet

Jörn Donner samlar sina intryck av en av den finska historiens allra största namn: marskalk Mannerheim. I sin bok lotsar han läsaren genom viktiga nationella och internationella händelser, men han gör också mer - han ställer frågor om Mannerheim som tidigare kännare inte har vågat sig på. Till exempel: Var han sympatisk?
"Att följa Mannerheim är att jaga en skugga eller ett fotografi som långsamt förlorar sina färger", inleder Jörn Donner sin bok om Finlands mesta ryktbara personlighet, den gåtfulle fältmarskalken som ledde landet under tre krig.
Mannerheims gloria bleknar inte, även om han strängt taget förlorade två av sina tre krig som fältherre och även om rätt få bland de yngre generationerna vet mycket mer än att det är Mannerheim som rider på en häst invid ingången till nutidsmuseet Kiasma.
Donner närmar sig inte Mannerheim räddhågset utan med en nyfiken och ofta igenkännande blick. Det är livserfarenheten som är ögonen. Mannerheims kvinnor, hans högborgerliga bakgrund, hans välskötta yttre, hans trötthet, hans disciplin ... Donner är en observatör som i myllret av detaljer kan plocka ut det intressanta, det fängslande. Hans lakoniska stil är uppfriskande mannerheimsk.
"Det är uppenbart att Donner gärna jämför sig med sitt föremål. Anteckningar om Mannerheim har inslag av självbiografi, liksom alla biografier." Fredrik Hertzberg, Hbl

Välkommen! 
Tid: tisdag 11 oktober kl. 18.30
Biljetter: 100 kr (kan ej förhandsbokas, säljs vid dörren från kl. 17), kontantbetalning!
Plats: Finlandsinstitutet, Snickarbacken 4 (vid Birger Jarlsgatan 35) i Stockholm
Info: 08-545 212 00, www.finlandsinstitutet.se

Arkivet