Våra författare

Annika Sandén

Sandén, Annika

Annika Sandén är fil.dr, docent i historia och verksam vid Stockholms universitet. Hennes forskning behandlar 1500- och 1600-talens människor och deras vanor, normer och levnadsvillkor. Bland tidigare publikationer kan nämnas avhandlingen Stadsgemenskapens resurser och villkor. Samhällssyn och välfärdsstrategier i Linköping 1600-1620 (2005), Mot undergången. Ärkebiskop Angermanns i apokalypsens tid (2012), tillsammans med Erik Peterson, och Usla, eländiga och arma: samhällets utsatta under 700 år (2013), tillsammans med Sofia Holmlund.

2014 kom Annikas första bok på Atlantis Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600 ut och 2016 har Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal givits ut.

Läs mer om Annika Sandén och hennes forskning på www.annikasanden.se

Fotograf: Martin Alvehus

Pressklipp

Sandén skriver en prosa som är tillgänglig och mycket levande /.../ Bödlar är en både förfärande och fascinerande bok.
Andreas Creutz, literature-connoisseur

/.../ en bok som jag bara kan kalla lysande; en oavbrutet spännande resa bakåt i tiden, välskriven, väldokumenterad, lättläst och kunnig. /.../ Jag läser och läser, fängslad från första sidan, om en symbolfigur och en kronans funktionär som visserligen var smutsig i sig själv, men som genom sin gärning renade andra från skam och vanära.
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten

"Att läsa Bödlar är en njutning. Annika Sandén har skrivit en monografi som är socialhistoria när den är som bäst: en kollektiv biografi över svenska 1600-talsbödlar som dignar under makabra straffdetaljer, analyser av släktnätverk, kriminalitet, bordellverksamhet, folktro och gengångarskräck samt ögonblicksbilder av en era som vi under inga omständigheter vill återuppväcka."
Dick Harrison, Axess

Det är imponerande forskning - och kanske framför allt - ett lysande berättande.
Gabriella Håkansson, Respons

Böcker


Bödlar
 
Missdådare
 
Missdådare
 
Bödlar (pocket)