Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Annika Sandén
  

Vra frfattare

Annika Sandén

Sandén, Annika

Annika Sandén är fil.dr, docent i historia och verksam vid Stockholms universitet. Hennes forskning behandlar 1500- och 1600-talens människor och deras vanor, normer och levnadsvillkor. Bland tidigare publikationer kan nämnas avhandlingen Stadsgemenskapens resurser och villkor. Samhällssyn och välfärdsstrategier i Linköping 1600-1620 (2005), Mot undergången. Ärkebiskop Angermanns i apokalypsens tid (2012), tillsammans med Erik Peterson, och Usla, eländiga och arma: samhällets utsatta under 700 år (2013), tillsammans med Sofia Holmlund.

2014 kom Annikas första bok på Atlantis Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600 ut och 2016 har Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal givits ut. Hon tilldelades Stora historiepriset 2019.

Läs mer om Annika Sandén och hennes forskning på www.annikasanden.se

Fotograf: Martin Alvehus

Pressklipp

Sandén skriver en prosa som är tillgänglig och mycket levande /.../ Bödlar är en både förfärande och fascinerande bok.
Andreas Creutz, literature-connoisseur

/.../ en bok som jag bara kan kalla lysande; en oavbrutet spännande resa bakåt i tiden, välskriven, väldokumenterad, lättläst och kunnig. /.../ Jag läser och läser, fängslad från första sidan, om en symbolfigur och en kronans funktionär som visserligen var smutsig i sig själv, men som genom sin gärning renade andra från skam och vanära.
Anna Rudberg-W, Östgöta Correspondenten

"Att läsa Bödlar är en njutning. Annika Sandén har skrivit en monografi som är socialhistoria när den är som bäst: en kollektiv biografi över svenska 1600-talsbödlar som dignar under makabra straffdetaljer, analyser av släktnätverk, kriminalitet, bordellverksamhet, folktro och gengångarskräck samt ögonblicksbilder av en era som vi under inga omständigheter vill återuppväcka."
Dick Harrison, Axess

Det är imponerande forskning - och kanske framför allt - ett lysande berättande.
Gabriella Håkansson, Respons

» Med starkt engagemang för individuella livsöden och maktstrukturer i historien belyser Annika Sandén förhållandena för marginaliserade grupper som brottslingar, bödlar, tiggare och fattighjon under svensk stormaktstid« Boktugg

» Genom sitt populärvetenskapliga anslag visar Annika Sandén på den potential som historieforskning och annan humanistisk vetenskap har att nå ut i samhället på bred front och berika det offentliga samtalet och kulturlivet. « Sörmlandsmuseet.

”Människor gjorde också som de alltid gör: de roade sig och sjöng, de festade och firade. De blev förälskade, kände lust och njöt av livet. (…) Exemplen kommer från historiken Annika Sandéns nya bok, 'Fröjdelekar. Glädje, lust och nöjen under svensk stormaktstid', som på ett lysande sätt fullbordar hennes redan tidigare uppmärksammade och prisbelönta trilogi om 1600-talets social- och kulturhistoria.” Dagens Nyheter

Bcker


Missdådare
 
Bödlar
 
Bödlar (pocket)
 
Fröjdelekar
 

Missdådare