Våra författare

Juhani Aho

Klicka för större bild - Aho, Juhani

"Aho är ett ord från det åldriga Bondefinland och betyder skogsäng på gammal svedjemark. Den sextonårige prästsonen Johannes Brofeldt i Savolax valde det till signatur under sina första litterära försök och behöll det. År 1906, när han sedan länge var Finlands störste moderne författare, tog han pseudonymen till sitt riktiga namn.
Juhani Aho föddes 1861 och blev ett barn av åttitalet, vars frisinnade sociala idéer han var med om att införa och sprida på finska, både som journalist och som skönlitterär författare. På samma gång var han ett barn av det finska inlandet, från sin barndom för all framtid knuten vid natur och naturupplevelse, människor och tänkesätt i bygderna "bakom Kuopio".
Ahos kanske största berömmelse vilar på hans åtta volymer Lastuja - Spånor - ett sammelnamn för korta berättelser, skisser och betraktelser med både naturlyriska och psykologiska motiv. En del av dem är också politiska allegorier; under det svåraste ryska tryckets år 1899-1905 hörde Ahos "ungfinska", liberala kretsar till motståndskrafterna. Men av Ahos Spånor är det egendomligt nog hans fiskehistorier som har överlevt bäst och fortfarande trycks om ibland - han var passionerad laxfiskare. Då han begrovs, kort innan han skulle fyllt sextio år, hade han ett skrin med sina bästa laxflugor under huvudet och sitt käraste enhandsspö vid sin sida i kistan

Böcker


Järnvägen