Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Herman Bang
  

VŚra fŲrfattare

Herman Bang

Bang, Herman

Herman Bangs liv var fyllt av groteska, egendomliga och tragiska inslag. Hans samtid som såg honom på nära håll och mest med närsynta ögon, ofta i skämtbladens skrattspegel, var ur stånd att göra honom den enklaste rättvisa och hade dåligt gehör för den rena, stora tonen i hans diktning.
Han var bara 22 år när han vid 1870-talets slut gjorde sitt intåg i den köpenhamnska tidnings- och kulturvärlden, en landsortsstudent som snabbt blev mer köpenhamnsk än köpenhamnarna själva. Doften av parfym, lyx och lätt depravation stod som en sky omkring honom. Han klädde sig djärvt, lät sig ses på gatorna och i teatrarna och sörjde eftertryckligt för sin publicitet. En tid tillät man honom att omisstänksamt fria till publikens gunst, men få av pennans män har givit skandalpressen så mycket material som han - den levde till stor del på hans person och flera av teatrarna lät lägga in Herman Bangmasker och Herman Bangparodier i sina ordinarie föreställningar, man härmade till publikens förtjusning hans sätt att gå, tala, föra sig och klä sig. Detta hände i en ganska stor europeisk stad och föremålet för allt detta var en knappt mer än tjugoårig pojke.

BŲcker


De fyra djävlarna