Våra böcker

Regnkungen Henderson

Klicka för större bild - Regnkungen Henderson

Amerikanen Henderson, drygt femtio år, väger sina modiga hundra kilo och är värd sina modiga hundratusen dollar, bara i räntor. Han sjuder av vitalitet, som han aldrig lyckas få utlopp för, han lider av att han förnöter sitt liv till ingen nytta.
Henderson reser till Afrika, för att finna sig själv och begrunda sin situation. Som gäst hos en primitiv stam blir han vän med den bildade unge hövdingen. Hans egen ställning blir närmast en halvguds sedan han - till sin häpnad - lyckats framkalla regn över den halvt förtorkade grödan.
Den som effektivast undervisar honom i människans villkor är emellertid ett lejon. Förhållandet mellan djurens konung och den dollarstinne amerikanen är till en början en kraftmätning men övergår i en mystisk samhörighet som för Henderson innebär vänpunkten i hans liv.
När Regnkungen Henderson utkom i USA 1958 fick Saul Bellow lysande kritik. Henderson beskrevs som en pikareskhjälte i den stora traditionen. Släktskapen med både Odysseus och Don Quijote är påtaglig.
Illustrerad.
Översättning: Torsten Blomkvist.

ISBN:

9789174862805

Antal sidor:

407

Bandtyp:

Inbunden

Status:

Slutsåld

Författare:

Saul Bellow

Ämne:

Atl. väljer ur världslitteraturen
Skönlitteratur, prosa