Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Maximer & tankar. Porträtt & anekdoter
  

Vra bcker

Maximer & tankar. Porträtt & anekdoter

Klicka fr strre bild - Maximer & tankar (Chamfort)

Sébastien Roch Nicolas Chamfort (1740-1749) var i sin samtid en uppburen skådespelsförfattare och poet, men för eftervärlden är han mest känd som aforistiker. Hans maximer och anekdoter utkom inte förrän efter hans död. Själv hade han givit dem den bitande titeln ""Frukter av den fulländade civilisationen"".
Chamfort var till sin läggning pessimistisk och misantropisk. Han levde i en värld, láncien regime, som höll på att gå under. Han genomskådade livet i den förnäma världen och avslöjade grymheten i den feodala strukturen. När franska revolutionen kom blev han en entusiastisk anhängare - han var väl medveten om att det fanns två klasser i samhället, ""de som har mer middagar än aptit och de som har mer aptit än middagar"".
Med sina tankar kring förnuft och känsla, natur och civilisation, kärlek och vänskap, despoti och frihet är han, som Camus sagt, den mest upplysande av alla våra moralister.
Översättning: Arne Helldén.

ISBN:

9789174863536

Antal sidor:

237

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Sébastien Roch Nicolas Chamfort

mne:

Atl. väljer ur världslitteraturen