Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Skrifter, Bok 1 (Platon)
  

Vra bcker

Skrifter, Bok 1

Sokrates försvarstal, Kriton, Euthyfron, Laches, Den mindre Hippias, Gästabudet, Faidon, Gorgias

Klicka fr strre bild - Platon bok 1

Det är sjuttiofem år sedan Platons samlade skrifter översattes till svenska av Claes Lindskog. Nu utkommer första boken av Platons Skrifter i ny översättning från det grekiska originalet av Jan Stolpe.
Bok 1 innehåller åtta av de klassiska texterna. I Sokrates försvarstal ger Platon ett porträtt av sin vördade läromästare när han står inför rätta, anklagad för att ha vilsefört ungdomen och infört nya gudar. I Kriton förklarar Sokrates varför han inte vill rymma ur fängelset och undkomma sin dödsdom. Euthyfron, Laches och Den mindre Hippias är tre korta dialoger där Platon låter Sokrates använda samtalsformen för att påvisa begreppsoreda och ogenomtänkta ståndpunkter.
Temat i Gästabudet är kärleken, i Faidon själens odödlighet. Gorgias är en av Platons allra fränaste skrifter, där han går till angrepp mot ytlig talekonst och mot den cyniska maktfilosofi som han anser ligga till grund för politiken i hemstaden Athen.
Jan Stolpes översättning av Platon består av sex böcker och omfattar alla skrifter som går under Platons namn, även de mindre kända och oäkta skrifterna. Översättningarna är försedda med förklarande noter.

ISBN:

9789174868746

Antal sidor:

448

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Jan Stolpe
Platon

mne:

Atl. väljer ur världslitteraturen

Pressklipp

Här bör det tilläggas att Stolpe inte bara är en mästerlig översättare, utan också en språkförnyare av stora mått. Hans magnifika översättning av Montaignes samlade essäer, som klingar i svenskans renaste toner, hör till de absoluta höjdpunkterna i den svenska översättningslitteraturen.
Men frågan är om han inte överträffar sig själv redan i första volymen av Platons samlade skrifter.

Refik Sener, Arbetarbladet

Om det finns någon rättvisa borde [Jan Stolpe] få en bragdmedalj i översättning.
Aris Fioretos, Expressen

Det känns med andra ord tryggt att med Stolpe i handen orientera sig i Platons värld. Det känns helt enkelt som att Platon äntligen får en tillfresställande utgivning på svenska.
Arne Melberg, Göteborgs-Posten

Beundransvärd är Stolpes förmåga att hitta en enkel, vardaglig ton som ger utrymme för de lätt raljerande inslagen i dialogerna utan att någonsin bli grov eller klumpig.
Staffan Bergsten, Upsala Nya Tidning

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Skrifter, Bok 4
 
Skrifter, Bok 3
 
Skrifter, Bok 2