Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Förvandlingar
  

Vra bcker

Förvandlingar

Baltikums frigörelse och svensk diplomati 1989-91

Förvandlingar

Författaren var under 1989-1991 svensk konsul i Riga. I Förvandlingar beskriver han framför allt Lettlands och Litauens men också i någon mån Estlands väg fram till frigörelsen från Sovjetunionen, ett skeende som han alltså följde på plats. Det är en personlig, frispråkig och sakkunnig ögonvittnesskildring från en period och en verklighet som nu, när de baltiska länderna är medlemmar både i EU och Nato, ter sig oändligt långt borta, fast tiden och förhållandena ju inte är särskilt avlägsna.
Fredén berättar inifrån hur den svenska utrikesledningen reagerade på den snabba utvecklingen i Baltikum - ibland yrvaket, ibland med uppfinningsrik framsynthet - och hur det var att verka som diplomat i en svårbedömd och farlig brytningstid. Boken avslutas med reflektioner om hur det kunde komma sig att de baltiska revolutionerna lyckades trots den sovjetiska övermakten.

ISBN:

9789173530200

Antal sidor:

342

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Lars Fredén

mne:

Politik & debatt