Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Ephraim Ståhl
  

Vra bcker

Ephraim Ståhl

En kunglig stolmakare

ephraim ståhl

Litteraturen om den sengustavianska tidens möbler är knapphändig. Biografier om skråtidens skickliga möbelsnickare är få, och på svenska finns ingen bok om en stolmakares liv och verk. Eva Nordenfelts fylliga presentation av Ephraim Ståhl, mästare i Stockholms stolmakarämbete 1794-1820, ger berikande kunskaper om perioden som förbinder den gustavianska stilepoken med empiren.
Ephraim Ståhl var sin tids ledande stolmakarmästare. Född i Raumo i Östra Rikshalvan 1768 kom han 16-årig till Stockholm, gick i stolmakarlära och skulle med känsla för kontinentens modevindar introducera nya djärva möbelformer i Sverige. I hans verksatad föddes mjukt svängda baljfåtöljer på lejon- eller bockfötter, pallar balanserande på svanhalsar och fåtöljer med sfinxer under armstöden.
Vid ingången av 1800-talet fick Ephraim Ståhl äran att leverera sittmöblerna till hertig Karls nyinredning av Rosersberg. Därpå följde den prestigefyllda rollen som kunglig hovleverantör med stora uppdrag i Stockholm slott, Gripsholm, Tullgarn, Strömsholm m fl. Genom Kungliga Husgerådskammarens beställningar blev det också Ephraim Ståhl som försåg domstolar och ämbetsverk med djärvt moderna presidentstolar och fåtöljer till styrelserum och liknande efter den stora branden på Riddarholmen 1802.
Han var också ålderman i Stockholms Stolmakarämbete, kapten i Borgerskapets infanterikår och ledamot av Brandkontorets styrelse.
Boken är illustrerad med ett hundratal bildsidor, som belyser bredden i Ephraim Ståhls omfattande och fantasifulla möbelproduktion.

ISBN:

9789174866193

Antal sidor:

280

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Eva Nordenfelt

mne:

Konst & arkitektur