Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Berättelser från 1900-talet
  

Vra bcker

Berättelser från 1900-talet

Berättelser från 1900-talet

Carl Johan Åberg berättar om händelser han varit med om och människor han träffat och arbetat med under 1900-talet. Det börjar med hans mormor, som var en av de första kvinnliga företagarna i Helsingborg. Det slutar med berättelsen om de hårda förhandlingarna med Carl Jan Granqvist som ledde till att Sveriges paviljong i Sevilla blev en restauranghögskola i Grythyttan. Större delen av boken handlar om människorna i politiken - om Gunnar Sträng, Olof Palme, Krister Wickman - och om händelser i politiken, som vapenaffärerna, Indienaffären och teknologismugglingen.

Men Carl Johan Åberg berättar också om sin far och hans olika båtar, om sin morbror - den svenska bostadspolitikens grundare Alf Johansson - och om sin svärfar - den skarpsinnige och handlingskraftige biskopen Arvid Runestam. Den saudiska shejken Mohammed Al Amoudi, som författaren samarbetat med sedan 1980-talet, blir också föremål för en berättelse. Till sist redovisar författaren en kritisk analys av var den svenska politiken befinner sig i dag.

ISBN:

73531081

Antal sidor:

336

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Carl Johan Åberg

mne:

Historia, svensk

Pressklipp

Boken är i hög grad läsvärd, inte främst till följd av denna meritlista, utan därför att Åberg är analytisk, uppriktig, självständig och självkritisk med god förmåga att se saker från flera utgångspunkter. Och så skriver han bra.
Jag instämmer till fullo i detta liksom i följande mening: »Tänk om vi kunde få politiker som respekterade fakta, höll sig till sanningen, aldrig förde fram dubbla budskap, aldrig lovade mer än de kunde hålla och - egentligen viktigast av allt - tänkte även på kommande generationer och inte bara på nästa val.«
Läs boken!

Ingemar Mundebo i Upsala Nya Tidning