Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Vägen till landet som icke är
  

Vra bcker

Vägen till landet som icke är

En essä om Edith Södergran och Rudolf Steiner

Vägen till landet som icke är

Idéhistorikern Jan Häll ger i ""Vägen till landet som icke är"" en ny bild av Edith Södergrans liv och diktning. Med stöd i ett tidigare okänt källmaterial visar han att hennes engagemang i Rudolf Steiners andevetenskap, antroposofin, var långt mer genomgripande och varaktigt än man hittills trott.

""Vägen till landet som icke är"" är inte någon snävt litteraturvetenskaplig studie utan en brett upplagd biografisk skildring. Häll undersöker närgånget Södergrans sista år och blottlägger det djupt gripande själs- och idédrama som leder fram till den avslutande fromma naturdiktningen - och som till sist mynnar ut i hennes mest kända och älskade dikt: "Landet som icke är".

Jan Häll är fil. dr. och har tidigare på Atlantis gett ut den prisbelönade avhandlingen ""I Swedenborgs labyrint"".

ISBN:

9789173531115

Antal sidor:

300

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Jan Häll

mne:

Memoarer & biografier

Pressklipp

Men förutom att fylla en lucka i Södergranforskningen ger Hälls essä en fängslande inblick i en egensinnig individs våldsamma inre strider och häftiga troskast. Man kommer nära inpå den själsliga kamp som fick en livshungrande, soldyrkande, framtidsberusad poet att slutligen längta till det månbelysta land som icke är.
Ann Lingebrandt i Helsingborgs Dagblad

Jan Hälls väldokumenterade specialstudie av Rudolf Steiners betydelse för Edith Södergran är välkommen av flera skäl. Ingen tidigare skrift om Södergran visar lika klart att vår stora och heroiska och ensamma diktarinna mot slutet av sitt liv började odla ett ödmjukhetsideal som stod i betryggande kontrast till hennes tidigare vurm för övermänniskan och för den tyska anden, särskilt Goethes...
Tommy Olofsson i Svenska Dagbladet