Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Solskenslandet
  

Vćra böcker

Solskenslandet

Svensk film pÄ 2000-talet

Solskenslandet

Aldrig tidigare har det svenska folket konsumerat sÄ mycket film som just nu, i 2000-talets begynnelse, antingen det Àr pÄ biograferna, pÄ video, dvd eller tv. Detta har fÄtt till följd att den svenska filmproduktionen skjutit ordentlig fart, om Àn under andra former Àn tidigare. Förr kretsade det mesta kring filmateljéerna i Stockholm. Nu har nya regionala produktionscentra kommit att stÄ för större delen av förnyelsen: Film i VÀst i TrollhÀttan, Film i SkÄne i Ystad och Filmpool Nord i LuleÄ.
Antologin Solskenslandet ger en aspektrik bild av det svenska filmskapandets dynamiska nu. HÀr analyseras de nya produktionsförhÄllandena och deras vittgÄende regionalekonomiska effekter. HÀr sÀtts den nya och billiga digitala filmtekniken under luppen. HÀr studeras filmkritiken av idag. HÀr reflekteras över synen pÄ landsbygden i de regionalt producerade filmerna och över ideologin i nya svenska kriminalfilmer, med filmerna om Beck och Wallander i spetsen. HÀr blir publiksuccéer som SÄsom i Himmelen, Ondskan och Grabben i graven bredvid föremÄl för kritisk granskning. HÀr blir slutligen nÄgra verk av enskilda filmskapare sÀrskild uppmÀrksammade och diskuterade som representativa: dokumentÀrfilmaren Stefan Jarls Terrorister, upprorsikonen Lukas Moodyssons Ett hÄl i mitt hjÀrta och inte minst Saraband, skapad av svensk films nestor Ingmar Bergman.

ISBN:

9789173531154

Antal sidor:

374

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Ann-Kristin Wallengren
Erik Hedling

Ämne:

Övrig facklitteratur

Pressklipp

I sin helhet Àr Solkenslandet en mycket lÀsvÀrd sammanfattning av seklet sÄ hÀr lÄngt i svensk film. De flesta dimensioner Àr tÀckta (hÀr finns Àven uppsatser om filmkritik, könsstereotyper i svensk ungdomsfilm och om Film i VÀst) och de flesta Àr vÀlskrivna och belysande. Alla medverkande betraktar film som en intellektuell och estetisk konstform och visar vederbörlig respekt för den.
Matts Lindberg i SkÄnska Dagbladet