Våra böcker

Herr Gustafssons familjebok

Realencyklopedi & konversationslexikon

Herr Gustafssons familjebok

Nordisk Familjebok, och då särskilt uggleupplagan från 1905, så underbar att hålla i handen med dess bruna läderband, och så spännande att bläddra i med dess gravyrer av sällsamma maskiner och svartvita högtidliga fotografier av allt från Apacheindianer till Östersund, denna mäktiga skattkammare hade en underrubrik: Realencyklopedi och konversationslexikon.

Det är inte alldeles lätt att begripa vad denna stiliga varudeklaration egentligen betydde. Lars Gustafssons och Agneta Blomqvists encyklopedi är ett försök att ge mening åt formeln. I denna bok, hoppas författarna, skall läsaren både finna lärdom, helst ur nya och överraskande perspektiv, men också underhållning.

Här finns artiklar om en överraskande samling ämnen från Abraxas - gnostisk demon - via artiklar om Gud, kärlek, tid och död, elektriska fiskar, obscena ortnamn och fula svampar, tennisspelaren Gottfried von Cramm, storkhanens magiska kanna.

Agneta Blomqvist och Lars Gustafsson utgör numera en liten familj som blandar erfarenhet och kunskaper och framförallt har de en gemensam syn på vad som är roligt. Herr Gustafssons Familjebok är en rolig, en mycket rolig bok.

ISBN:

9789173531320

Antal sidor:

258

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Lars Gustafsson
Agneta Blomqvist

Ämne:

Övrig facklitteratur

Pressklipp

Färd genom Levertins liv

Nathan Shachars biografi över författaren Oscar Levertin är utomordentligt argumentrik och välskriven.
Torgny Nordin i Göteborgs-Posten

En på många sätt, på ovanligt många sätt riktigt originell bok utkommer nu. Det är Herr Gustafssons familjebok, med den lika självironiska som träffande under titeln "Realencyklopedi och konversationslexikon". I den möter vi en Lars Gustafsson som sprudlar och mousserar och svämmar över av gott humör och blixtrar till med geniala infall i de mest oväntade sammanhang. det är en underbar bok om ditten och datten och allt mellan himmel och jord. Den är ordnad som ett lexikon från A till Ö.
Tommy Olofsson i Svenska Dagbladet

Vem kan göra detta mer än Lars Gustafsson? Med så lätt hand och så flanöraktigt underhållande? Är det ett konversationslexikon vi har framför oss eller en magikers bruksanvisning?
Eva Ström i Sydsvenskan

Ty detta är en bok som, bokstavligen, inte liknar någon annan, och ingen annan än Lars Gustafsson skulle det fallit in att skriva just en sådan bok.
Det är svårt att finna någon som dessutom kunnat göra det med samma självklara, självsäkra charm; just charm, ty det är svårt att inte bli förtjust, över lärdomen, lättheten, handlaget med fakta, det avklarnade egendomligt enkla språket.

Curt Bladh i Sunsdsvalls Tidning

Herr Gustafssons familjebok är en högst ovanlig bok. Den är intelligent och underhållande, den är djupt allvarlig, ofta överrumplande rolig och otroligt kvick.
Crister Enander i Helsingborgs Dagblad

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Om begagnandet av elden
 
Mannen på den blå cykeln
 
Fru Blomqvists matbok