Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Inlevelse och vetenskap
  

Vćra böcker

Inlevelse och vetenskap

Om tolkning av bildkonst

Inlevelse och vetenskap

"Hur Àr det dÄ med min inlevelse? Det mÄlade vattnet leder inte till en tankebild av strömmande vatten jag sett nÄgon annanstans, grÀset och trÀdkronorna i bilden blir inte ersatta av dem jag sett pÄ andra platser, i nÄgon erfaren verklig natur. Fast sÄdana minnen och sinnesintryck spelar förstÄs stor roll för att förstÀrka hur jag identifierar bildvÀrlden. Det Àr alltsÄ just pÄ mÄlningens sandvÀg, en sandvÀg i mÄleri, som en del av mitt medvetande rör sig.
Och det som kÀnns dÀrinne i bildvÀrlden har med ouppnÄelighet och förgÀnglighet att göra: en mÄlad vÀrld som kunde vara verklig, men inte Àr det, indirekt verklig just som mÄlad, en vÀrld av latent oro, ett rörligt mörker att omslutas av. Med ytterst fina och varierade medel iscensÀtter och möter van Ruisdael kÀnslor av ensamhet och dödsnÀrhet."
SÄ skriver Margaretha Rossholm Lagerlöf, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet, om 1600-talsmÀstaren Ruisdael. Hennes bok - med tolkningar av Àldre konstnÀrer som Ruisdael och Caravaggio och samtida konstnÀrer som Sophie Tottie och Eva Koch - brottas med förhÄllandet mellan inlevelse och vetenskap, subjektivitet och sanning.

ISBN:

9789173531405

Antal sidor:

286

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Margaretha Rossholm Lagerlöf

Ämne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Margaretha Rossholm Lagerlöfs senaste verk Inlevelse och vetenskap - om tolkning av bildkonst tillhör inte de lÀttlÀsta. Men definitivt de viktiga/.../Men hÀrda ut! Mellan pÀrmarna vilar en lÀrd belöning. Boksidorna öppnar sig snart som en nödvÀndig lÀsning för alla som intresserar sig för frÄgor kring konsttolkning./.../För att konstens magiska vÀrld skulle öppna sig för var och en pÄ riktigt krÀvs det kanske lika mycket förnuft som kÀnsla, lika mycket allmÀn kunskap som personlig inlevelse.
Joanna Persman i Svenska Dagbladet