Våra böcker

Peder Duke 1938-2003

Mitt hemliga språk

Peder Duke

De abstrakta kompositionerna av Peder Duke är en fascinerande värld av färger, former, rörelser och rytmer. Med rötter i den klassiska konstruktivismen och inspirerad av det moderna storstadslivet utvecklade Peder en alldeles egen uttrycksform långt från det traditionella konkreta måleriet.
När man betraktar hans målningar kan man upptäcka t.ex. en glänsande metalltub, ett neonljus på natten, ett öppet fönster eller solglimtar i vattnet. Men ändå är dessa associationer bara en »tilltalande öppning, någonting som lockar betraktaren vidare in i bildens komplikationer«.
I sina målningar översätter han den visuella verkligheten till en abstrakt vision. Nyansrika färgschatteringar, perspektiviska förskjutningar och ett skiftande ljusspel förvandlar den tvådimensionella ytan till en mångskiktad bildrymd.
Peder Duke studerade på Konstakademien mellan 1956 och 1962. Den klassiska utbildning som han fick genom lärarna Bror Hjorth, Evert Lundquist och Olle Nyman bildade grunden till hans framtida skapande.
Med sin raffinerade blandning av strama former, hemlighetsfulla bildberättelser och en mästerlig teknik har han beskrivits som »sensuell konstruktivist« och »renhetens diktare«. Hans mycket personliga formspråk ger honom en självständig ställning i nutida svensk konst.

ISBN:

9789173531535

Antal sidor:

110

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Anna-Carola Krausse, red

Ämne:

Konst & arkitektur