Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Vinden från väst
  

Vra bcker

Vinden från väst

Européernas möte med ostindien

Vinden från väst

Vid sekelskiftet 1500 inleddes européernas expansion över världen. Naturvetenskapliga upptäckter och tekniska uppfinningar gav förutsättningar, och tidens magra livsbetingelser sporrade till hänsynslös konkurrens och dådkraft. Det var moraliskt rättfärdigt att bekämpa "hedningar" och "otrogna" med brutala och blodiga medel.
Vinden från Väst behandlar den 450-åriga historien om de expanderande européernas möte med de största av samtida makter: Ming- och Qingdynastierna i Kina, Tokugawa och Meiji i Japan, mogulimperiet i Indien och de stora religionerna islam, hinduism och buddhism.
Runo Nessén vill nyansera den ofta entydigt mörka bilden av européernas agerande. Den europeiska expansionen frambringade den industrialiserade masskonsumtionsvärld där föreställningar om humanitet, människovärde och solidaritet blev fast etablerade.

ISBN:

9789173531610

Antal sidor:

490

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Runo Nessén

mne:

Historia, internationell

Pressklipp

Författaren känner sitt ämne väl. Han är en sakkunnig ciceron såväl när det gäller skildringen av större händelseförlopp som maktkamper inom småriken, vilka idag torde vara obekanta för de allra flesta.
...uppfriskande med någon som vågar utmana det gängse postkoloniala betraktelsesättet.

Carl Frängsmyr i Upsala Nya Tidning

Initierad, spännande och välskriven

Runo Nessén fångar detta perfekt i sitt omfångsrika och mycket trevligt berättade verk. Det är många år sedan jag läste en mer initierad, spännande och välskriven bok av en svensk författare... De som inte läser denna formidabla bok får skylla sig själva.
Svensk Sjöfartstidning

Men Nessén har djärvheten - fräckheten? - att föreslå att européerna, protokapitalisterna, inte bara skapade elände för de asiatiska folken, utan även förde med sig vetenskapliga och filosofiska idéer. Sådde frön till demokrati och frihet. Ondskefull exploatering, menar Nessén, har alla folk i alla tider sysslat med. Européerna var, eller är, långt ifrån värst...Han skriver en välformulerad fackprosa som det är en ren njutning att läsa.
Jan Hoff i Populär Historia