Våra böcker

Om botanikens grunder

Ett 1700-talsmanuskript sammanställt av Lars Bergquist

Om botanikens grunder

Fundamenta Botanica, Botanikens grunder, är utgångspunkten för Linnés botaniska filosofi, sammanfattad i 365 paragrafer i 12 kapitel. Verket trycktes första gången 1735-1736. Flera kapitel blev därefter kommenterade i böcker och avhandlingar.
Under 1740-talet föreläste Linné om den närmare innebörden i de lakoniskt avfattade paragraferna, särskilt om kapitlen om fröberedning och örternas »karaktärer«. Form och innehåll i dessa föreläsningar kommer först med denna volym i tryck. Grunden är de anteckningar som genom sin exakthet tycks gå tillbaka på ett nu försvunnet linnémanuskript, förmodligen här kopierat av den kände lärjungen Pehr Osbeck, varsam om varje ord.

ISBN:

9789173531542

Antal sidor:

501

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Carl von Linné

Ämne:

Natur & naturvetenskap

Pressklipp

Det finns nämligen en bok som är av en annan kaliber än de övriga i årets utgivning (av Linnéböcker. Förlagets anmärkning) En av Linnés egna centrala källskrifter - Fundamenta Botanica - eller som den heter nu i Lars Bergquists översättning Om botanikens grunder /.../ Sällan kommer man så inpå själva nerven i läran om naturens ordning.
Fredrik Sjöberg i Svenska Dagbladet

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Om Smålands Natural Historia
 
Naturens gestaltare
 
Linné och mentalsjukdomarna