Våra böcker

Ung pilgrim

Ung pilgrim

I den sydkoreanske författaren Ko Uns roman Ung pilgrim vandrar en ung pojke från norra Indien, där Buddha en gång föddes, och beger sig söderut genom skogar, berg och över floder. Han träffar femtiotre män och kvinnor som blir hans vishetslärare både när det gäller sinnenas och tankarnas värld. Livets gränser upphävs, och drömmarnas upplevelser är lika verkliga som den vakna tillvaron. Döden blir en tillfällig passage.
Vad pojken söker är inte religiös frälsning utan existentiella insikter. Så var det också för Ko Un själv när han på 1950-talet blev zenbuddistisk munk och vandrade genom sitt hemland. Men efter ett decennium övergav han sin munktillvaro. Fria buddhistiska föreställningar spelar dock fortfarande en betydande roll i hans poesi och inte minst i romanen Ung pilgrim.

Översättning: Inja Han.

ISBN:

9789173531764

Antal sidor:

450

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Ko Un

Ämne:

Skönlitteratur, prosa
Asien

Pressklipp

...Och vilken prosa! Språket flyter gnistrande klart, ledigt och friskt, och hoppar iväg i klipska utvikningar och sentenser. Romanen är som en stor saga, om nioåriga Sudhana och hans långa vandring i sökandet efter sanning.
Anna Hallberg i Dagens Nyheter

Till slut läser jag Ko Uns bok som en odyssé över människans möjlighet att triumfera över lidandet. Det är en triumf som först som sist ligger i vår förmåga till solidaritet med våra medmänniskor.
Alexandra Coelho Ahndoril i Göteborgs-Posten

Ko Un är en skald med en sällsam poetisk urkraft. Signum för hans skrivkonst är enkelheten. Hans okonstlade språk förmår att förmedla sammansatta tankar och känslor som vore de genomskinliga vattendroppar på ett rosenblad.
Refik Sener i Helsingborgs Dagblad

Ung pligrim liknar således inte den klassiska utvecklingsromanen där en karaktärsutveckling äger rum, och Sudhana refererar aldrig till tidigare erfarenheter på sin långa vandring... Snarare tror jag man kan läsa den imponerande magnifika Ung pilgrim som Ko Uns personligt färgade introduktion i en buddhistisk tankevärld, där han betonar jämlikhet och vänder sig mot klassamhälle och kastsamhälle.
Eva Ström i Sydsvenskan