Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Förträngda minnen
  

Vra bcker

Förträngda minnen

Förträngda minnen

Diktatur och terror har satt sina spår hos människorna i många av våra grannländer, men de som har levt under terror har ofta inte kunnat eller förmått bearbeta sina upplevelser. Journalisten och filmregissören Imbi Pajus mor och moster fängslades under Stalins förföljelser, och först nu har de berättat historien om det som hände dem när de var unga.
I ""Förträngda minnen"" ger Imbi Paju en inblick i ett trauma som sträcker sig över generationer. Hon följer enskilda öden men redogör också för ett skeende i stort. Estlands första självständighetstid, efter första världskriget, präglades av hoppfullhet. Snart marscherade både Tysklands och Sovetunionens arméer med tunga stövlar över landet. Deportationer och dödsdomar blev vardag.

Översättning: Heidi Granqvist.

ISBN:

9789173531917

Antal sidor:

344

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Imbi Paju

mne:

Skönlitteratur, prosa

Pressklipp

Förträngda minnen som nu översatts av Heidi Granqvist är en nödvändig bok. Den är faktaspäckad; här finns bland annat många detaljerade uppgifter om de öden som drabbade landets tidigare ledning. Många avrättades eller drevs till självmord. Tåglaster med deporterade människor for österut mot koncentrationsläger och arbetsläger.
Att vi svenskar undslapp både Hitler och Stalin får inte göra oss obenägna att lyssna på våra grannar som drabbades så hårt. Paju hjälper oss förstå det ohyggliga.

Lisa Berg Ortman i Helsingborgs Dagblad

Men Pajus skildring är helt fri från fiktiva inslag, här är det hennes mors och släktingars berättelser plus en utomordentligt omfattande källforskning som bygger upp bilden av de brutala våldsregimerna som Estland led under från 1939 och - i långsamt avklingande grad - fram till frigörelsen kring 1990.
För den som vill veta något om estnisk modern historia är både Kross och Pajus böcker utomordentliga källor.

Tore Winqvist i Upsala Nya Tidning

Det går att läsa Förträngda minnen på flera sätt. Som en historiebok om Estland 1918-49, från frihetskriget 1918-19 via Molotov-Ribbentropp-pakten mellan Sovjetunionen och Tyskland 1939 till den sista stora deportationsvågen till Sibirien 1949. Eller som en serie personliga berättelser - ofta påfallande luttrat lugna och nyktra trots de tragedier de beskriver. Eller som en i långa stycken allmängiltig och fascinerande psykohistorisk analys.
Dag Hertelius (Sveriges ambassadör i Estland) i Svenska Dagbladet