Våra böcker

Njals saga, storpocket

Njals saga

Njals saga är det oöverträffade mästerverket bland Islands klassiska släktsagor. Berättelsen utspelar sig på vikingatiden under övergången från hedendom till kristendom omkring år 1000 men skrevs omkring 1280 av en kristen författare på grundval av äldre muntlig tradition. I händelsernas mitt befinner sig hjälten Gunnar på Lidarende och hans vän, den lagkloke och framsynte Njal. Båda vill fred men tvingas in i ödesdigra konflikter av Gunnars intriganta hustru Hallgerd och andra olycksfåglar i släkten. Dråp följs av hämnd, katastrofer förebådas i onda drömmar, och någon slutgiltig försoning är inte möjlig förrän de hedniska tänkesätten övervunnits.
Lars Lönnroths översättning bygger på hans egen nytolkning av sagan, ursprungligen presenterad i boken Njáls Saga. A Critical Introduction (1976).

ISBN:

9789173532105

Antal sidor:

414

Bandtyp:

Mjuka pärmar

Status:

Tillfälligt slut

Författare:

Ämne:

Skönlitteratur, prosa
Atl. väljer ur världslitteraturen
Pocketböcker

Pressklipp

En av de stora läsupplevelserna, de som bara inträffar några gånger per liv, väntar den som ger sig på Njals saga. Det är en hjälteberättelse av oöverträffat slag. Till sin auktoritet är den rent homerisk och helt enkelt en av de rikaste skatter som världslitteraturen erbjuder.
I Lars Lönnroths underbara nyöversättning är betoningen helt lagd på berättelsen och han balanserar känsligt för att undvika det alltför högtravande och alltför vardagliga.

Alexandra Coelho Ahndoril i Göteborgs-Posten