Våra böcker

Heartlands

Heartlands

Efter framgångarna med 10115 Berlin (2005) tar idéhistorikern Nils Erik Forsgård sig an USA. Han reser genom ett USA som närmar sig presidentval år 2008, och på vägen samtalar han med flera kända amerikanska författare och samhällsdebattörer, bl.a. Noam Chomsky i Boston. Heartlands handlar också om högst vanliga amerikaner och om deras vardag, om livet i det horisontella USA, bortom storstädernas skyskrapor. I centrum för Heartlands står författarens återkommande fråga: Vad väger tyngst, friheten eller jämlikheten?
I Heartlands samsas historien med det dagsaktuella, idéhistorikern med journalisten. I Jamestown, Virginia, firar man i år att det har förflutit 400 år sedan USA koloniserades av de första vita européerna. Vad är det man egentligen firar i USA år 2007? Mötena med människor i olika delar av landet bildar stopp på Forsgårds stora amerikanska resa, från Frihetsgudinnan i New York längs östkusten från Boston till Virginia och genom landet till västkusten, via Los Angeles till Florence, Arizona. Vägen går genom Heartlands, det vill säga Mellanvästern, de centrala och nordostliga delstaterna, områden som av amerikanska sociologer ofta ses som typiska för hela landet. Heartlands beskriver en resa från frihet till ofrihet och tillbaka.

ISBN:

9789173532136

Antal sidor:

356

Bandtyp:

0

 

Författare:

Nils Erik Forsgård

Ämne:

Skönlitteratur, prosa

Pressklipp

För två år sedan reste estradfilosofen Bernhard Henri-Lévy tvärs genom USA i boken American Vertigo. Nu har Nils Erik Forsgård gjort samma, men långsammare och tusen gånger mer lyhört.
Per Wirtén i Göteborgs-Posten

Men Forsgård faller inte för förenklingar och försöker inte heller ge några svar. Han pekar på de konflikter som ligger dolda i det amerikanska frihetsbegreppet och härleder både vapendebatten, konkurrerande linjer i utrikespolitiken och "home scooling"...ur brytningen i den amerikanska frihetsideologin.
Nils Erik Forsgårds bok är rentav en av de bästa som skrivits på svenska om dagens USA de senaste åren.

Magnus Eriksson i Svenska Dagbladet

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Himlar över Alabama