Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Vi som visste allt
  

Vćra böcker

Vi som visste allt

Minnesbilder frÄn 1960-talets vÀnsterrörelse

Vi som visste allt

1960- och 1970-talets ungdomsuppror var i hög grad en politisk rörelse som vÀnde upp och ned pÄ traditionella vÀrderingar. Revoltörerna vÀnde sig mot vad man uppfattade som kulturell förflackning och ytlig konsumism och ville i stÀllet se solidaritet med de utstötta, förtryckta och försmÄdda bÄde i den egna och i den koloniala vÀrlden. Solidariteten med dessa "jordens fördömda" var rörelsens mest karaktÀristiska drag och dÀri lÄg ocksÄ dess betydelse. Den förÀndrade pÄ ett avgörande sÀtt den svenska synen pÄ vÀrlden bortom Europa. DÀremot var den mindre framgÄngsrik nÀr den vÀnde sig mot vad den sÄg som förtryck och orÀttvisor i de egna samhÀllena.
1960-talsvÀnstern var en brinnande rörelse och HÄkan Arvidsson var en av dem som brann hÀftigast under de 15 Är som han i olika ledande positioner företrÀdde denna rörelse. Vi som visste allt bygger pÄ hans minnen frÄn dessa turbulenta Är och skildrar ocksÄ vÀgen ut ur vÀnsterrörelsens vÀrderingar och samhÀllssyn.

ISBN:

9789173531801

Antal sidor:

368

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

HĂ„kan Arvidsson

Ämne:

Politik & debatt

Pressklipp

Jag tror det Àr den första, stora politiska memoaren frÄn nÄgon av oss som tillhörde sextioÄttavÀnstern. Det tycker jag om. Inte för att han skriver livfullt och litterÀrt. Men han Àr grundlig, nÄgon gÄng slarvig med smÀrre detaljer.
1968 var ett stort prov, det var ett allvarligt försök att sÀga: det finns alltid ett alternativ, vi ger inte upp! Ofta blev den ocksÄ en stor prövning, den dogmatiska hjÀrndöden, de evinnerliga splittringarna, hopplösheten i att klÀnga fast vid en ideologi vars potential var förbrukad med ryska revolutionen.

Jan-Olov Nyström Norra SkÄne

Vi som visste allt Àr en ideologisk sjÀlvbiografi. Den bestÄr bÄde av glimtar av HÄkan Arvidssons personliga upplevelser och lÄnga ideologiska analyser. Pappa journalisten hade lÀrt honom skriva, berÀttar han, och det Àr nog tur för lÀsbarheten. LÄnga stycken Àr mycket teoretiska just pÄ det sÀtt som 68-vÀnstern var sÄ förtjust i. Men det bidrar till trovÀrdigheten.
För den politiskt intresserade Àr
Vi som visste allt klart spÀnnande. BÄde en och annan skulle nog ha direkt nytta av att lÀsa boken om hur HÄkan Arvidsson hittade ut ur vÀnsterrörelsen.
Gunvor Hildén i Upsala Nya Tidning«

Arvidsson beskriver ingÄende sin svÄrighet att behÄlla en rationellt prövande instÀllning bland mÀnniskor som trodde sig sitta inne med Sanningen. Inga argument i vÀrlden kunde bita pÄ talkörer - som likt nyfrÀlsta pÄ ett vÀckelsemöte - reciterade högt ur Maos lilla röda. Det blev uppenbart att dogmerna talade mer till kÀnslan Àn förnuftet.
HÄkan Boström I Göteborgs-Posten