Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | I otakt med tiden
  

Vćra böcker

I otakt med tiden

Om röstrÀttsmotstÄnd, antipacifism och Nazism bland svenska kvinnor

I otakt med tiden

Att de kallades kanonkvinnor och krigshetsare bekymrade dem föga. De gjorde allt för att försvara det manssamhÀlle som röstrÀttskvinnorna Àgnade sina liv Ät att bekÀmpa. Med nationalistisk glöd gick de till attack mot de fredskvinnor som i historien brukar skildras som goda förebilder pÄ grund av sin kÀnsla för försoning. Det demokratiska genombrottet sÄg de som en katastrof som ruinerade det ideala samhÀlle dÀr kungen styrde med hjÀlp av en begrÀnsad elit. Hos dem var tron pÄ "den starke ledaren" orubblig, och nÀr Hitler dök upp pÄ scenen mottogs han av Ätskilliga som den statsman av Guds nÄde man lÀnge saknat.
Sif Bokholm tecknar en förlorarnas historia med friherinnan och författaren Annie Åkerhielm (1869-1956) som central gestalt. Kvinnors kamp för politiskt medborgarskap var inte sĂ„ enig som man kunnat tro, och den svenska nazistiska strömningen var inte fullt sĂ„ mansdominerad som den ofta framstĂ€llts.

ISBN:

9789173532099

Antal sidor:

410

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Sif Bokholm

Ämne:

Historia, internationell

Pressklipp

..historikern Sif Bokholm som i en intressant bok gör en vedertagen historieskrivning mer mÄngfasetterad. "I otakt med tiden. Om röstrÀttsmotstÄnd, antipacifism och nazism bland svenska kvinnor" Àr en kollektivbiografi över ett antal kvinnor som gick pÄ tvÀrs mot de segrande idealen under 1900-talets första hÀlft. Dessa "kÀringar mot strömmen" argumenterade mot kvinnlig röstrÀtt, verkade för ett starkt försvar och attraherades av nazismen. [...] en medryckande berÀttelse om en grupp fÀrgstarka och egensinniga kvinnor, vÀl Àmnad att lÀsas av bÄde lekt och lÀrd.
Johan Östling i Svenska Dagbladet