Våra böcker

Glasskulptören Edvin Öhrström

Klicka för större bild - Glasskulptören Edvin

Boken förmedlar på ett lättläst och medryckande sätt en fyllig skildring av en intressant konstnärs skapande och dessutom en kulturhistorisk väv där många av samtidens konstnärer och författare finns med. Ett rikhaltigt bildmaterial med Öhrströms egna skisser samt foton av produktionen förhöjer värdet.Lektörsutlåtande från Bibliotekstjänst

Skulptören Edvin Öhrström (1906-1994) är för många känd som konstnären bakom Orrefors världskända arielglas och den stora glaspelaren på Sergels torg i Stockholm.
Mindre känt är att Edvin Öhrström var pionjär för skapandet av skulpturer i glas. Hans epokgörande arbete med glasskulptur tog sin början kring mitten av 1950-talet och fortsatte med oförminskad kraft fram till hans bortgång. Det mångfasetterade glaset erbjöd stora möjligheter att experimentera med former och färger och inte minst ljusverkan. Inspirerad av ädelstenars färger och kristallformationer i naturen utvecklade han ett personligt och konsekvent formspråk.

Boken bygger på intervjuer med konstnären, efterlämnade brev, anteckningar och handlingar. Hugo Palmsköld lyfter i denna rikt illustrerade bok fram de sällan visade skulpturerna i glas från 1950-talet till 1990-talet. Glasskulptören Edvin Öhrström innehåller även ett avsnitt om Edvin Öhrströms föreställande skulpturer från 1930- och 1940-talen samt ett avsnitt om glaspelaren på Sergels torg. En bildkatalog och engelsk sammanfattning ingår också.
Hugo Palmsköld är författare och konsthistoriker verksam vid Högskolan i Halmstad.

ISBN:

9789187896818

Antal sidor:

132

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Hugo Palmsköld

Ämne:

Konst & arkitektur