Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Johan Puke
  

Vćra böcker

Johan Puke

Skeppsgossen som blev generalamiral och statsrÄd

Johan Puke

Johan Pukes liv framstÄr som en enastÄende framgÄngssaga. Som fattig tioÄrig pojke gick han till sjöss, steg i graderna till generalamiral och slutade sin karriÀr som statsrÄd.
Vi fÄr följa Puke under utbildning till sjöofficer, som deltagande i det Nordamerikanska frihetskriget och pÄ det prestigefyllda uppdraget att föra den förste svenske guvernören till kolonin S:t Barthélemy. Sin största militÀra berömmelse nÄdde Puke under kriget mot Ryssland, dÄ han med linjeskeppet Dristigheten banade vÀg för de svenska flottornas utbrytning vid Viborg.
FramstÀllningen av Pukes levnad kopplas till den politiska och militÀra utvecklingen i Sverige och grannlÀnderna. Den visar ocksÄ pÄ möjligheterna till social framgÄng i det gamla stÄndssamhÀllet. BÄde som befÀlhavande amiral i Karlskrona och pÄ godset Göholm fÄr vi inblickar i Pukes och hans familjs hemliv och vÀrdskapsförpliktelser.

ISBN:

9789173532556

Antal sidor:

248

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Erik Wallström
Hans Norman

Ämne:

Memoarer & biografier