Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Stridens skönhet och sorg
  

Vra bcker

Stridens skönhet och sorg

Första världskriget i 212 korta kapitel

Stridens skönhet och sorg

Första världskriget anses av många experter vara den mest omgripande historiska händelse som drabbat vår kontinent sedan romarrikets fall. Trots detta, och trots att detta krig kom att prägla hela 1900-talet, är det idag en händelse som hamnat i minnesskugga. I november är det 90 år sedan första världskriget slutade, och till minnesdagen kommer det ut ett nytt historiskt verk om detta krig av Peter Englund.
Det är ingen vanlig historiebok, där skeendet skildras uppifrån och där allt samlas i en övergripande berättelse. I denna bok återförs historien istället till sin minsta, atomära beståndsdel: den enskilda människan och hennes erfarenheter.
I ""Stridens skönhet och sorg"" får läsaren följa ett tjugotal verkliga men nu okända människor, bland annat en australiensisk kvinna som körde lastbil åt serbiska armén, en italiensk soldat som hamnade på mentalsjukhus, en fransk ämbetsman som aldrig såg fronten, en tysk skolflicka som växte upp med kriget vid gränsen mot öster, en sydamerikansk äventyrare som slogs som frivillig i turkiska armén, en belgisk stridspilot, en tysk infanterist, en rysk sjuksköterska, en amerikansk fältkirurg och en ungersk kavallerist.
Dessa människor upplevde kriget på olika platser och på olika vis, men de förenas av att de alla befann sig långt ned i hierarkierna och att de alla fick sina liv ändrade. Boken bygger på material som de har lämnat efter sig: brev, dagböcker, memoarer. Vart och att av de korta kapitlen utgår ifrån vad en av dessa enskilda människor såg, tänkte eller gjorde en enskild dag, med början i augusti 1914 och slut i november 1918.
Detta är inte en bok om första världskrigets strategiska spel utan om kriget som upplevelse och vardag, som berusning och mardröm, som löfte och lögn och som en allt nedbrytande, förändrande kraft. Det är historia, men historia på ett nytt sätt, historia av ett slag du aldrig läst förut.

ISBN:

9789173532440

Antal sidor:

632

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Peter Englund

mne:

Historia, internationell

Pressklipp

Det rör sig om en vederhäftig och väldokumenterad historieskrivning, stöpt i en form som närmar sig det skönlitterära berättandet och innehåller mycket av det som kallas mentalitetshistoria/.../Peter Englund har skapet ett mästerverk av berättande historieskrivning, lika märkligt underhållande som skrämmande. Han har sannerligen överträffat sig själv.
Mats Gellerfelt i Svenska Dagbladet

Särskilt hade han gillat fotnoterna. Att på detta sätt bryta ut kuriosan vittnar om en djup förtrogenhet med litterär dynamik. Alla dessa notiser om taggtråd, kokain och brevdruvor, eller den om ubåten vars namn var "Foucault" (nu bombad och sänkt), hade kunnat ställa till förödelse i den större historien. I stället växer de nu likt en undervegetation, vild och spännande./.../Läsningen skänker likafullt enastående överblick... den är nöjsam som en tv-serie och stärkande som varje tanke på livets korthet.
Fredrik Sjöberg i Dagens Nyheter

Med sin nya, utomordentligt fascinerande bok Stridens skönhet och sorg vänder Peter Englund på de militärhistoriska perspektiven för att skildra den enskildes erfarenhet. Ungefär som romaner brukar göra. Han gör det genom att skapa en genre för sin egen bok i rummet mellan dokumenterande vittneslitteratur och romanberättelsens inlevelse. Finns liknande böcker på andra språk? Jag tror inte det. Denna orginalitet är väl så viktig att understryka.
Mikael van Reis i Göteborgs-Posten

Till 90-årsminnet av krigsslutet kommer nu Peter Englund med en storslagen bok som vill påminna oss om verkligheten bakom historieskrivning kring fronter och stormaktspolitik.
Torsten Kälvemark i Aftonbladet

Stridens skönhet och sorg är en sällsynt medmänsklig bok om ett sällsynt omänskligt krig. På det här sättet borde krig skildras mycket oftare.
Ola Wihlke i Arbetarbladet

Det är helt enkelt storslagen och intensivt berörande läsning.
Christian Dahlgren i Borås Tidning

...Stridens Skönhet och sorg har givit mig den intensivaste läsupplevelsen på mycket länge.
Torgny Nevéus i Upsala Nya Tidning

Hans bok tar ständigt steget mellan fakta och fiktion och det är fiktionen, berättaren Englund, som gör fakta, historikern Englund, tydlig, levande och närvarande. Det är på så vis en sällsam bok; jag vet mig aldrig ha läst något liknande.
Curt Bladh i Sundsvalls Tidning

Skildringar från första världskriget du inte får missa

Mycket ovanlig form, suveränt genomförd, skänker direkta och helt nya perspektiv.
Missa inte de roliga fotnötterna om allt från kokain till brevduvor.

Jan Eklund i DN

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 31 in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/detail.php on line 336

1900-talet - en biografi
 
Brev från nollpunkten (pocket)
  Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 31 in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/detail.php on line 341
Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 31 in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/detail.php on line 348