Våra böcker

Fru Blomqvists matbok

Fru Blomqvists matbok

Att berätta om mat är inte bara att skriva om ingredienser och recept. Mat är minnen, människor, landskap.
I ""Fru Blomqvists matbok"", efterföljare till kritik- och publikframgången med Herr Gustafssons familjebok, börjar berättelserna med något som hände August Strindberg på ett parisercafé den 17 maj 1896 (uppslagsordet Absinth). Här finns också en livlig skildring av hur det är att frukostera med en samtida centrallyriker. Här berättas om frakten av illegalt smör över sjön Norra Nadden i augustinätterna år 1944 och om menyn till Gastronomiska sällskapets 80-årsmiddag för Kung Gustaf den VI Adolf. Här dryftas frågan om hur nunnor är klädda under nunnedräkten, och boken avslutas med en äreräddning av gamla svenska rätter som ölost och ölsupa (uppslagsordet "Ölost och andra apokryfiska delikatesser").
Från A till Ö sträcker sig alltså registret i denna underhållande och roliga bok, suveränt illustrerad av Lars Henriksson och med äldre gravyrer ur skilda källor. Åtskilliga läckra recept får läsaren på köpet.

ISBN:

9789173532457

Antal sidor:

162

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Agneta Blomqvist
Lars Gustafsson

Ämne:

Övrig facklitteratur

Pressklipp

Det är bara att konstatera. Fru Blomqvists matbok är ingen kokbok. Det är ett ovanligt tilltalande stycke kulturhistoria, lättsamt serverad med lika delar humor och allvar, kunskap och kuriosa, funderingar och fantasi, fyndigt litterärt skvaller och minnen ur författarnas liv och leverne. Egentligen finns det bara en sak att säga: Läs den. Köp den och ge bort som present. Det är utomordentligt svårt att tänka sig en lämpligare gåva när man blir bjuden till en bättre middag. En blomsterkvast vissnar snabbt, ett vin dricks upp, men Fru Blomqvists matbok och dess humor, intelligens och muntra värme består.
Crister Enander i Tidningen Kulturen

Även om ambitionerna är andra i Fru Blomqvists matbok är den på samma sätt som föregångaren (Herr Gustafssons familjebok, Atlantis 2006) en läsebok att bläddra i och låta det ögonen får syn på bestämma kapitlens turordning. Det handlar om allmänbildning i en underhållande form med tonvikt på vad som går att äta och dricka /.../ Mattemat är annars tillämpat med vidast möjliga definition, och att bli delaktig i historia och kuriosa kring vad som kan finnas i glaset eller koppen och på tallrikarna under de måltider som kanske mera än allt annat bestämmer rytmen i våra liv kan vara riktigt underhållande.
Bo-Ingvar Kollberg i Upsala Nya Tidning

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Till Berlin
 
Mannen på den blå cykeln
 
Herr Gustafssons familjebok