Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Sankt Henrikslegenden
  

Vra bcker

Sankt Henrikslegenden

Sankt Henrikslegenden

Sankt Henrik var ett av de gemensamma rikshelgonen i det medeltida Sverige och har kommit att betraktas som Finlands nationalhelgon. För den finska historieuppfattningen har han varit en portalfigur: tillsammans med Erik den helige deltog han i det första korståget till Finland på 1150-talet och han var den som enligt legenden kristnade finnarna. Biskopen mördades av bonden Lalli och blev ett i hela Norden känt martyrhelgon. S:t Henrikskulten utbredde sig inom kort från Åbo till biskopsstiften på den svenska sidan.
Tuomas Heikkilä undersöker här vad man kan veta om S:t Henrik, utgående från bevarade medeltida källor. Han har gått igenom alla kända manuskript till Sankt Henrikslegenden, därtill de medeltida Henriksskulpturerna och -målningarna i dagens Finland och Sverige. Samtidigt beskrivs historieskrivningens tradition kring det första korståget och Finlands införlivande med Sverige. Boken innehåller också beskrivningar av samtliga kända manuskript samt en textkritisk utgåva av själva legenden.
Den prisbelönade boken utkom på finska 2006.
Översättning Rainer Knapas.

ISBN:

9789173533027

Antal sidor:

336

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Toumas Heikkilä

mne:

Historia, internationell