Våra böcker

En mamsell i akademien

Urlrica Fredrica Pasch och 1700-talets konstvärld

en mamsell i akademien

Ulrica Fredrica Pasch (1735-1796) var porträttmålare och Konstakademiens första kvinnliga ledamot. Som medlem i den stora konstnärsfamiljen Pasch och med jämn sysselsättning på den blomstrande porträttmarknaden var hon väl förankrad i 1700-talets konstvärld. Mamsell Pasch målade såväl män som kvinnor, hela familjer och strålande barnporträtt i både Sverige och Finland. Beställarna kom från adel och borgerskap, kulturelit och universitet. Men i konsthistorien glömdes hon bort.
Denna rikt illustrerade monografi lyfter inte bara fram ny kunskap om en idag okänd konstnär. Den behandlar också hur den moderna konstvärlden och konsthistorieskrivningen formats av föreställningar kring kvinnligt och manligt liksom det vanskliga i att vara kvinna och konstnär.

Boken har tilldelats Svenska akademiens Gustavianska stipendium 2012 för "betydelsefullt bidrag till den gustavianska tidens historia".

ISBN:

9789186221058

Antal sidor:

176

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Anna Lena Lindberg

Ämne:

Memoarer & biografier
Kvinnohistoria

Pressklipp

En mamsell i akademien är långt mer än en vanlig biografi. Lindberg ... har spårat rader av porträtt, som återges, diskuteras och tolkas med hjälp av ett genusperspektiv. ... Nu har Anna Lena Lindberg gett tillbaka Ulrica Fredrica Pasch hennes välförtjänta plats i konsthistorien.
-Birgitta Rubin, Dagens Nyheter


Förtjänsterna med Lindbergs bok är många. En av dem är den generösa framställningen av 1700-talets samhälls- och kulturklimat i Europa. Den gedigna bakgrunden är ett spännande stycke konsthistoria. ... Mellan pärmarna ryms både lärobokens visdom och en intelligent underhållning i suverän förening.
-Joanna Persman, Svenska Dagbladet


Lindbergs viktiga och framför allt pedagogiska bok om Ulrica Fredrica Pasch, genus och 1700-talets konstvärld kan läsas av alla, konstvetare eller inte...
-Sonya Petersson, 1700-tal