Våra böcker

Hinduismens heliga skrifter

Hinduismens heliga skrifter

Ett urval heliga hindusika texter, många av dem översatta till svenska för första gången, översatta och kommenterade av Måns Broo.

"Det är värt att minnas att texterna i denna bok inte enbart är intressanta och pikanta minnen från gångna tider. De är heliga för närmare 800 miljoner människor i dagens värld. Det betyder inte att vare sig översättare eller läsare nödvändigtvis behöver buga och bocka sig för texterna. Jag har medvetet valt att inte skygga för de folkliga och mustiga elementen i hinduismens heliga skrifter, och jag tycker inte heller att läsaren behöver tvinga sig att tycka om alla de tankar som förs fram i de texter som samlats här. Ändå kommer en kultiverad människa att visa texterna samma respekt som hon väntar sig att en utomstående visar hennes egen kulturs byggstenar.
Men hur är det med det riktigt konstiga? Tror hinduerna verkligen på allt som står i dessa böcker? Kilometerlånga fiskar, flygande berg och demoner som försöker äta upp solen? Man kunde kanske svara med en motfråga: Tror kristna verkligen att en människa kan överleva i magen på en val? Alla texter i denna bok är inte heliga för alla hinduer, och liksom kristna tolkar Bibeln på olika sätt så tolkar hinduerna sina skrifter på en mängd olika sätt."

Ur bokens inledning

ISBN:

9789173533300

Antal sidor:

380

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Måns Broo

Ämne:

Asien