Våra böcker

Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign

Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign

Unika intervjuer, tidigare okända skisser och ett omfattande bildmaterial ligger till grund för denna första djuplodande studie av "Designprinsen" Sigvard Bernadottes produkter.

Sigvard Bernadotte, en av skandinavisk designs portalgestalter, inledde sin yrkesbana med att teckna silver för firman Georg Jensen. Han nådde stora framgångar med sina silverarbeten men hade hela tiden ett starkt intresse för industridesign, som var något nytt på den tiden. Som student vid Konstakademin i Stockholm deltog han i uppbyggnaden av Stockholmsutställningen 1930, och det satte djupa spår i honom. I ett föredrag hållet 1964 i USA kallar han utställningen för en vändpunkt, både för Sverige och för honom själv. Då föddes hos honom behovet att skapa användbara bruksföremål, inte prydnadsföremål: "Jag ville ge människor snygga, vanliga produkter till hemmet, köket eller kontoret. Och detta är något som sedan dess varit mitt credo."
Han släppte aldrig tanken på detta och under vistelser i USA sökte han upp alla stora amerikanska industridesigner: Raymond Loewy, Walter Dorwin Teague, Henry Dreyfus och Donald Deskey. Sigvard Bernadotte besökte deras ateljéer och imponerades av den noggrannhet med vilken de tog sig an uppdragen, oavsett om det var en tandborste eller en oceanångare.
År 1950 började han samarbeta med den danske arkitekten Acton Bjørn, som liksom han själv brann för industridesign. De hade olika erfarenheter, men kompletterade varandra, och de startade i Köpenhamn efter nordamerikanska förebilder det första stora och varaktiga kontoret för industriell formgivning i Skandinavien.
Under två decennier skapade de produkter som blev en viktig del av vår vardag och bidrog till att forma vår värld.
En Signumbok.

ISBN:

9789186221072

Antal sidor:

204

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Thomas Lindblad

Ämne:

Design & mode

Pressklipp

Författaren har gedigen kunskap om 1900-talets designhistoria. Boken bygger på de begränsade källor som finns, och på ett omfattande intervjumaterial i vilket de flesta av nyckelpersonerna på Bernadottes företag kommit till tals. Intervjuerna är livgivande för boken och befruktande läsvärdet... Bokens text är strukturerad på ett överskådligt sätt vilket i hög grad bidrar till att den är lätt tillgänglig.
-Ingemar Thorsén, Jönköpings-Posten

Den är naturligtvis högintressant för alla designintresserade. Men framför allt rekommenderar jag svenska utbildningsplanerare - och alla som frågar sig varför dåligt hantverk är legio i dag - att läsa boken.
-Diana Holmberg, Helsingborgs dagblad

Det handlar om allt från skrivmaskiner och strykjärn till brödrostar och plastkållar, och även de beställande företagen presenteras. Författaren reder dessutom ut en del missförstånd om vem som har designat vad.
-Antikvärlden

Thomas Lindblads biografi över svensk industridesigns främste formgivare (och hans många medarbetare) är späckad med fakta, rimligt generöst illustrerad och lika underhållande som en bättre roman. Mycket mer kan man inte begära.
-Britte Montigny, Skånska Dagbladet

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:

Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 28 in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/detail.php on line 336

Folkhemsbyggare
  Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 28 in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/detail.php on line 341
Warning: mysql_result(): Unable to jump to row 0 on MySQL result index 28 in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/detail.php on line 348