Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Att teckna ett liv (Yvonne Eriksson)
  

Vra bcker

Att teckna ett liv

Om Vera Nilssons konstnärskap

Att teckna ett liv

Vera Nilsson (1888-1979) är en av de stora svenska kvinnliga konstnärspionjärerna, som i sitt måleri tog upp såväl intima teman som aktuella politiska händelser. I denna bok återges målningar, teckningar, skisser och fotografier som ackompanjeras av professor Yvonne Erikssons studie av konstnärsskapet.

Vera Nilsson, en av de stora kvinnliga konstnärspionjärerna i Sverige, gick alltid sina egna vägar och utvecklade tidigt en djupt personlig stil. I sitt mångfacetterade måleri tog hon upp såväl intima teman som samtidens politiska händelser samtidigt som hon oupphörligt experimenterade med färg och form. Än mer tydligt är det experimenterande draget i det rika och fascinerande teckningsmaterial hon lämnat efter sig. I teckningarna söker hon sig fram till synes fritt - det är som om tecknandet har varit hennes viktigaste sätt att bekanta sig med omvärlden, det må vara Paris gatuliv, de arbetande kvinnorna i en västafrikansk by, det öländska landskapet eller barnets värld. Hennes skissböcker kan i själva verket läsas som en ständigt pågående visuell dagbok i vilken hon med värme och engagemang iakttar och fångar människor och miljöer.
En Signumbok.

ISBN:

9789186221102

Antal sidor:

252

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Yvonne Eriksson

mne:

Kvinnohistoria
Konst & arkitektur

Pressklipp

Mot bakgrund av det lilla som tidigare skrivits om Vera Nilsson är en biografi över hennes liv och konst mer än befogad.
-Britte Montigny, Skånska Dagbladet

Generöst illustrerad med Nilssons måleri och teckningar och Eriksson följer hennes utveckling framåt genom alla ismer liksom hur seendet har förändrats genom decennierna. Hon sätter också in verket i dåtidens konstsammanhang med trender, tidsanda och så vidare och vidgar därmed synen på hennes konst.
-Eva Dandanelle, Sydöstran

I boken finns ett rikt bildmaterial med både målningar och skisser. Lycklig bläddrar jag om och om igen bland öländska landskap, kor, fula barn och senegalesiska palmbladshyddor.
-Sanna Töringe, ST Press

Här finns det mesta man kan önska sig om Vera Nilsson.
-Konstvärlden

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Från modernism till samtidskonst
 
Signums svenska konsthistoria 12. Konsten 1915-1950