Våra böcker

Quercus. Ekens mångfald

Quercus SV

Kultur och natur kring eken står i fokus för denna nya bok med undersköna fotografier, som släpps i samband det av FN utlysta året för Biologisk mångfald. Författaren Johan Lind är docent i etologi vid Stockholms universitet. Boken finns också i engelsk version.

Quercus är ekens latinska namn. Johan Lind, docent i etologi och naturfotograf, har skapat ett praktverk, där han i ord och bild skildrar och hyllar ekens biologiska och kulturella mångfald.

I Quercus finns fantastiska fotografier av ekar och olika djur och växter som lever på ekar eller i ekars närhet. Livet på eken är mycket artrikt,
men fokus ligger på ett annat slags mångfald, den som springer ur arters märkliga interaktion. Djur stångas och slåss. Vissa djur håller boskap, andra djur skjuter kärlekspilar. Parasiter blir parasiterade!
I Quercus får läsaren inblick också i andra fascinerande förhållanden, som hur lagstiftande kungar i Sveriges historia har påverkat dagens biologiska mångfald, vad pastasåser har med mångfald att göra och hur kampen om socker kan styra hela samhällen på en ek.

ISBN:

9789173533577

Antal sidor:

160

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Johan Lind

Ämne:

Natur & naturvetenskap

Pressklipp

Bildmaterialet är av mycket hög klass och till detta kommer ett bra tryck. Så till texten. Författaren har på lysande sätt gjort eken intressant... Varje naturintresserad [bör] skaffa boken.
-Björn-Eyvind Swahn, BLT

Linds entusiasm och oförutsägbarhet gör att den här boken känns fräsch och den bjuder även en blaserad läsare på en upplevelse... Hans bilder är av högsta klass och har tagits tillvara på ett utmärkt sätt av bokformgivaren Annika Lyth. Resultatet är en bok som är en njutning både för ögat och för intellektet.
-Eskil Quiding, Sydsvenskan

Quercus kommer precis efter nomineringen till Augustprisets fackboksklass. Men jag utgår från att den nomineras till nästa års Augustpris. En på alla sätt imponerande bok om ett imponerande träd.
-Lars Landström, Allehanda Media

Vacker och fascinerande... En fantastisk text om ett, som det visar sig, fantastiskt mångfaldigt ämne, och i sin bokform illustrerat med lika häftiga bilder tagna av författaren. Han är en utmärkt fotograf.
Johan Lind ger svar på det mesta man vill veta och inte visste att man ville veta om eken.

-Stefan Nilsson, Nerikes Allehanda

Johan Lind säger sig vara besatt av ekar, och det är lätt att dras med i hans fascination för det mäktiga trädet. Han målar en bred teckning av livet runt eken, och bilderna är synnerligen vackra.
-Henrik Höjer, Forskning & Framsteg

Underhållande och mycket lärorikt på samma gång.
-Anders Wirdheim, Vår Fågelvärld

Ett praktverk... en fascinerande resa i ord och bild.
-Marianne Ekenbjörn, Nya Wermlands-Tidningen

Linds hänförelse, humor och många stickspår bjuder på en läsupplevelse.
-Marianne Ekenbjörn, Sundsvalls tidning

Boken är ett fascinerande praktverk av en kunnig forskare och fotograf och en lämplig presentbok till alla naturvänner.
-Ulf B. Olsson, ekbladet

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Ingen kan sitta som en grönsnabbvinge
 
Quercus. The Oak and Diversity