Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Slutet på en illusion (Francois Furet)
  

Vra bcker

Slutet på en illusion

En essä om den kommunistiska tanken i tjugonde århundradet

Slutet på en illusion

Slutet på en illusion är ett slags curriculum vitae över den kommunistiska illusionen på temat "uppgång och fall", författad av en skeptisk idéhistoriker i form av en lång essä. Författaren Francois Furet var professor i historia och ledamot av Franska Akademien. Hans framställning är fylld av liv, känsla och nyfikenhet. Omstridd blev han inte minst till följd av sin syn på kommunism och fascism som "totalitära tvillingar".

François Furet (1927-1997) var professor i historia inte bara i sitt hemland Frankrike utan också vid University of Chicago, medarbetare i tidskrifter som "Nouvel Observateur", "Commentaire" och "Le Débat" och innehavare av stol nummer ett i Franska Akademien. Sina akademiska lagrar hade han skurit som utforskare och uttolkare av franska revolutionen. Vid sin död befann han sig i samhällsdebattens centrum och var påtagligt kontroversiell. Det berodde framför allt på en väldig essä om kommunismen, "Slutet på en illusion" (1995).
Furets encyklopediskt rika och knivskarpa vidräkning med kommunismen riktar in sig på politiken och de betydelsefulla personligheterna och på dessa båda storheters förhållande till "idéerna". Hans framställning är fylld av liv, känsla och nyfikenhet. Omstridd blev han inte minst till följd av sin syn på kommunism och fascism som "totalitära tvillingar".
Översättning Per Magnus Kjellström.

ISBN:

9789173533898

Antal sidor:

744

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Francois Furet

mne:

Politik & debatt
Historia, internationell

Pressklipp

Än en gång har Atlantis bokförlag försett den svenska bokmarknaden med en mycket angelägen text... Furet (dissekerar) i vältaliga galliska ordsvall kommunismen som system och ideologi.
-Lars Sköld, Kollega

Slutet på en illusion är förvisso en läsvärd bok.
-Carl Johan Gardell, Upsala Nya Tidning

En enastående inträngande essä... verket är på 740 sidor och utomordentligt översatt av Per Magnus Kjellström.
-Håkan Arvidsson, Respons

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Vi som visste allt
 
Filosoferna
 
1900-talet - en biografi