Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Läsarna
  

Vra bcker

Läsarna

1800-talets folkväckelse och det moderna genombrottet

Läsarna

Under 1800-talet växte läsarna fram som en del av den stora folkväckelserörelsen. De fick sitt namn av att de läste så mycket, inte bara Bibeln. Gunnar Hallingberg berättar deras historia och ställer sig frågan varför denna viktiga del av vår kulturhistoria så sällan lockat till forskning.

Det moderna genombrottet i svensk litteratur har i hundra år varit fixerat vid 1880-talet. Redan kring 1850 formerade sig folkväckelsen till kamp för religionsfrihet och reformer av kyrkan. Över hela landet uppstod spontant gemenskaper byggda på den enskildes personliga övertygelse. Detta var början till folkrörelsernas Sverige. Läsarna fick sitt namn av att de läste så mycket, inte bara Bibeln. De sjöng, byggde, ordnade möten och fick med missionen utblickar i stora världen. Var inte detta, om något, ett modernt genombrott?
Gunnar Hallingberg, litteraturhistoriker och medieforskare, ser 1800-talets läsare som ett viktigt kapitel i vår kulturhistoria och undrar varför de ändå så sällan lockat idéhistoriker, etnologer, litteraturvetare och genusforskare till djupare studier.

ISBN:

9789173533980

Antal sidor:

480

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Gunnar Hallingberg

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

...stor genomgång av väckelserörelsens tidiga kulturhistoria... Den borde bli en inspirationskälla nu när arbetet med en ny gemensamma framtidens kyrka går in i sina avgörande månader.
-Anders Melbourn, Sändaren

Gunnar Hallingberg har all heder av sin kunskapsmättade och sakligt hållna framställning. Om del två som skall handla om 1900-talets frikyrkokultur med Lewi Pethrus i spetsen håller samma höga klass är både världens och Guds barn bara att gratulera.
-Olav Wiström, Norrbottens-Kuriren

Hallingbergs väsentliga insats är att han lyfter fram väckelserörelserna, öppnar intressanta perspektiv både bakåt och framåt och har blick för växelverkan mellan de två kulturerna, samhällets elitkultur och de väckelsekristnas subkultur.
-Gun-Britt Sundström, Svenska Dagbladet

Ibland får man en bok i sin hand som gör att adrenalinnivån högs betydligt. Gunnar Hallingbergs bok Läsarna ... är en sådan bok.
-Bo Wettéus, Hemmets vän

Äntligen har den kommit, den frikyrkliga kulturhistorien. Den är intressant, välskriven, lärd och välargumenterad. Den är kort sagt oumbärlig för envar som vill förstå frikyrkans plats i samhället - inte minst för de forskare som hittills har negligerat den.
Läsarna är en viktig bok. Köp den. Bläddra i den. Fastna i den och gå tillbaka.
-Håkan Arenius, Dagen

Hallingberg skriver med stor entusiasm och bjuder på flera intressanta teser... Boken har mycket att ge till nyare generationer av svenskar utan kunskaper om väckelsen på 1800-talet.
-Torbjörn Aronson, Världen idag

När det gäller diskussionen om det moderna Sveriges födelse är Hallingbergs framställning på många sätt övertygande. Han är väl bevandrad i 1900-talets forskning, och har en imponerande tvärvetenskaplig utblick.
-Joel Halldorf, Axess