Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Europeiska möten med historien (Klas-Göran Karlsson)
  

Vra bcker

Europeiska möten med historien

Historiekulturella perspektiv på andra världskriget, förintelsen och den kommunistiska terrorn.

Europeiska möten med historien

Hur har individer, samhällen och stater i Europa under efterkrigstiden orienterat sig i sitt nära förflutna? Hur har man betraktat förintelsen, den kommunistiska terrorn och Europas förändrade karta 1990-1991? Historieprofessorn Klas-Göran Karlsson ger flera historiekulturella perspektiv.

År 1990-91 drogs nya gränser i Europa. Inte bara kartan ritades om. Också historien har förändrats när 1900-talets avgörande händelser - andra världskriget, förintelsen och kommunistterrorn - tagits i bruk för att skapa ett nytt Europa. Det är visserligen en process som pågått under hela efterkrigstiden - i den tyska skuldbearbetningen, debatten om det totalitära samhället, det ökade intresset för förintelsen och diskussionen om modernitetens skuggsidor. Men den har påtagligt intensifierats efter 1990. Analysen av kontinuitet och förändring i denna europeiska bearbetning av historien, grundad i en teori om människors möten med det förflutna i historiekulturen, tar bland annat fasta på smärtsamma frågor om vem som är historiens förövare och offer och på uppgörelser kring erkännande och skuld.

ISBN:

9789173533959

Antal sidor:

448

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Klas-Göran Karlsson

mne:

Historia, internationell

Pressklipp

Boken är en mäktig kartläggning av de perspektiv som trätt fram under de senaste decennierna ... en sällsynt lärorik bok och ett kraftprov, som mycket ingående återger hur historien kan brukas eller missbrukas.
-Pauli Olavi Kuivanen, Norrköpings Tidningar

Karlssons bok är oavbrutet fängslande... De breda perspektiven och den gedigna kunskapen bakom framställningen gör att man efter läsningen träder fram som en berikad person.
-Olof Hägerstrand, Historielärarnas årsskrift

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Slutet på en illusion
 
Den dolda alliansen
 
1900-talet - en biografi