Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet
  

Vra bcker

Silvergåvor

Från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet

Silvergåvor SV

Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet är ett praktverk om de svenska silversamlingarna i Kreml.

Susann Silfverstolpe, en av Sveriges främsta silverkännare, har tillsammans med två medarbetare i Kreml åstadkommit en synnerligen gedigen och aspektrik presentation och en komplett, vetenskaplig katalog över de magnifika silvergåvor som under 1600-talet skänktes av svenska kungar till Ryssland och som bevaras i Rustkammaren i Kreml.
Ur såväl konsthistoriskt som historiskt perspektiv är de svenska gåvorna av utomordentligt intresse. Sex stora beskickningar förde med sig silver från Stockholm till Moskva, den första avsänd av drottning Kristina 1647, den sista av Karl XII 1699. Material från ryska arkiv ger nya aspekter på det diplomatiska spelet runt överlämnandet, och nyligen upptäckta dagböcker från resorna kommenteras. Rikt illustrerade essäer av framstående svenska, ryska och tyska forskare inleder boken och följs av katalogdelen, där 194 föremål presenteras på 85 uppslag med helsidesillustrationer i färg.

Silvergåvor har tilldelats det Stora Fackbokspriset 2014, Sveriges största fackbokspris. 

Stora Fackbokspriset, som delas ut av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse, belönar böcker som tillhör och stärker bildningsvärlden. Det riktar uppmärksamhet på kvalificerad facklitteratur, sådan som tillför ny kunskap, 
ger nya perspektiv på tillgänglig kunskap eller gör gammal kunskap tillgänglig.


Se intervjun med Susann Silfverstolpe i programmet En bok, En författare här.

Provls boken

ISBN:

9789173533539

Antal sidor:

464

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Susann Silfverstolpe

mne:

Kulturhistoria
Konst & arkitektur
Historia, svensk

Pressklipp

Praktfull parad från renässans och barock

Silvergåvor är en bok för silversamlare och sakkunniga akademiker men har mycket att tillföra även en (konst)historiskt intresserad allmänhet ... Allt som allt är Susann Silfverstolpes bok en bragd.
Birgitta Rubin, Dagens Nyheter

Handsome and serious ... magnificent study ... dense and well documented ...
Philippa Glanville, The Art Newspaper

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Silver gifts (Russian)
 
Silver gifts