Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Västergötlands medeltida stenskulptur
  

Vra bcker

Västergötlands medeltida stenskulptur

Västergötlands medeltida stenskulpturer

Kännaren av vår medeltida konst, Jan Svanberg, tar med läsaren till ett av vårt lands rikaste arv av medeltida stenskulptur - Västergötland. I ord och bild guidar Svanberg läsaren genom traktens kyrkor och kloster och kan avtäcka många häpnadsväckande verk, liksom historierna bakom dem.

Kännaren av vår medeltida konst, Jan Svanberg, tar med läsaren till ett kulturarv med stor suggestionskraft: de västgötska kyrkornas och klostrens medeltida stenskulptur, huggen ur mjuk sandsten från Kinnekulle och andra närbelägna platåberg. Ingenstans i Norden har stenhuggarna efterlämnat så många signeringar som i Västergötland.
Vi får stifta närmare bekantskap med stenkonsten alltifrån Skara domkyrka till lantkyrkor som den i Forshem. Med en hemvänd korsriddare som trolig byggherre rymmer den en rik bildskatt i romansk stil av den uttrycksfulle "Skara-mästaren". Gotisk stenskulptur på högsta nivå möter vi i Gudhems cistercienserkloster, där Birger jarls svägerska drottning Katarina Sunesdotter blev nunna och efter sin död fick en gravvård i stilren fransk unggotik. Birger jarl själv återfinns i Varnhems klosterkyrka, i form av ett stenhuvud med jarlakrona: Sveriges äldsta regentporträtt.
För första gången ges här en samlad framställning av Västergötlands stenskulptur under medeltiden.

ISBN:

9789186221119

Antal sidor:

192

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Jan Svanberg

mne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Svanberg har grundligt inventerat Västergötlands stenskulptur... Om han har missat något så kan det inte vara mycket. Mitt intryck är att han har gått väldigt noggrant tillväga.
Jag tänker definitivt ta en ny tur till Västergötland. Den här gången med Jan Svanbergs bok i handen. Det kommer att bli spännande.

-Peter Ekström, Kulturdelen

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Färder till Sveriges födelse
 
Signums svenska konsthistoria 4. Den gotiska konsten