Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Stenåldern (Cao Xueqin)
  

Vra bcker

Stenåldern

Drömmar om röda gemak. Bok 5

Klicka fr strre bild - Stenaldern POD

Den svenska översättningen av Drömmar om röda gemak, skriven av den kinesiske 1700-talsförfattaren Cao Xueqin, avslutas nu med Stenåldern. Romanen anses av många vara ett av de viktigaste prosaverken i kinesisk historia och är en utmärkt genväg till kännedom om kejsartidens kultur och hovliv.

Vid en läsarundersökning i Beijing 1999 ställdes två frågor: »Vilket litterärt verk är enligt Dig Kinas genom tiderna främsta?« »Vilket litterärt verk har påverkat Ditt liv mest?« Mer än 60 procent av de tillfrågade svarade Drömmar om röda gemak på båda frågorna.
Ofta framhålls denna 1700-talsroman som den bästa genvägen till kännedom om kejsartidens hela Kina, från hovliv till ett liv utanför samhället.

När »Stenåldern« börjar möts vi av en kraftigt avtrubbat Baoyu, fast i ett oönskat äktenskap och utan sin jadeamulett. Onda väsen agerar i Perspektivträdgården och tjuvar bryter sig in på palatsområdet. Delar av släkten drabbas av husrannsakan och konfiskation, och flera framträdande romankaraktärer tvingas i exil, medan andra avlider. Baoyu har nått sitt livs kritiska punkt.

Översättning av Pär Bergman. Volymen innehåller också ett kommentarkapitel kring »rödforskningen« och problem kring översättandet av romanen.

ISBN:

9789188687074

Antal sidor:

696

Bandtyp:

Häftad

 

Frfattare:

Cao Xueqin

mne:

Atlantis PoD
Atl. väljer ur världslitteraturen
Asien
Skönlitteratur, prosa

Pressklipp

Det är alltid spännande att läsa icke-västerländska verk som har varit oerhört betydelsefulla för landet ifråga men som man knappt har hört talas om i Sverige... Något man särskilt vill berömma med denna utgivning är det makalösa översättningsarbetet av Pär Bergman... Kudos alltså till Pär Bergman och Atlantis som nu gett oss monumentala kinesiska verk för första gången i sin helhet på svenska.
-Erik Göthlin, Kulturdelen

Om du bara ska läsa en enda kinesisk roman i ditt liv, då ska du läsa Drömmar om röda gemak... Stenåldern är den magnifika avslutningen på ett av världslitteraturens mästerverk.
-Kerstin Johansson, Helsingborgs Dagblad

Genom utgivningen av Stenåldern fullbordar Pär Bergman en närmast heroisk översättargärning... De psykologiska porträtten i Drömmar om röda gemak känns förvånansvärt moderna och trovärdiga...
-Pauli Olavi Kuivanen, Norrköpings Tidningar

Det finns något närmast hypnotiskt över denna text, som gör att jag lockas in i den och inte kan sluta läsa...
-Nikanor Teratologen, Tidningen Kulturen

Drömmar om röda gemak som föremål är exemplariskt lockande... som kulturgärning är detta utan motstycke. Pär Bergman har inte bemödat sig utan orsak.
-Lena Thomsson, Gefle Dagblad

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Kopparåldern
 
Järnåldern
 
Guldåldern