Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Dikter och brev
  

Vćra böcker

Dikter och brev

Dikter och brev (Creutz)

Gustav Philip Creutz (1731-1785) trollband sin samtid med Atis och Camilla, versberÀttelsen om de unga Àlskande i Arkadien. Han tillhörde en krets av författare som blÄste nytt liv i den svenska dikten i mitten av 1700-talet. Trots det sprÄkliga och kulturella avstÄnd som ligger mellan CreutzŽ tid och vÄr, uppfattar lÀsaren genast musikaliteten och den dramatiska nerven i hans mÄlningar av hjÀrtats rörelser och lÀngtans landskap. Hans poetiska verk Äterges i denna utgÄva i sin helhet.
Till det har fogats ett urval av brev som Creutz i egenskap av Sveriges ambassadör i Paris skrev till Gustaf III. I den franska huvudstaden befann sig Creutz i hÀndelsernas centrum. Breven till Gustaf, ursprungligen avfattade pÄ franska men för denna utgÄva översatta till svenska, ger en unik inblick i kulturlivet och det politiska intrigspelet under decennierna nÀrmast före den franska revolutionen.
Introduktionen Àr författad av akademiledamoten Horace Engdahl, som ocksÄ svarar för redigering och kommentar av de litterÀra texterna.
CreutzŽ brev har översatts och kommenterats av Marianne Molander Beyer.

ISBN:

9789173533836

Antal sidor:

440

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Gustaf Philip Creutz

Ämne:

Skönlitteratur, lyrik
Svenska Akademiens Klassiker

Pressklipp

Som historiskt dokument Àr det intressant. Men volymen kan lÀsas ocksÄ enbart för Horace Engdahls inledning, en essÀkonst av ett slag Gustav III skulle ha uppskattat för dess briljans och blandning av allvar och intelligent lÀtthet.
-Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:

Ljuva möten och ömma samtal
 
Jean-Jacques Rousseau, Genomskinlighet och hinder
 
Filosofiskt ficklexikon