Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Dikter och brev
  

Vćra böcker

Dikter och brev (pocket)

Dikter och brev (Creutz) POCKET

Gustav Philip Creutz (1731-1785) trollband sin samtid med Atis och Camilla, versberÀttelsen om de unga Àlskande i Arkadien. Han tillhörde en krets av författare som blÄste nytt liv i den svenska dikten i mitten av 1700-talet. Trots det sprÄkliga och kulturella avstÄnd som ligger mellan CreutzŽ tid och vÄr, uppfattar lÀsaren genast musikaliteten och den dramatiska nerven i hans mÄlningar av hjÀrtats rörelser och lÀngtans landskap. Hans poetiska verk Äterges i denna utgÄva i sin helhet.
Till det har fogats ett urval av brev som Creutz i egenskap av Sveriges ambassadör i Paris skrev till Gustaf III. I den franska huvudstaden befann sig Creutz i hÀndelsernas centrum. Breven till Gustaf, ursprungligen avfattade pÄ franska men för denna utgÄva översatta till svenska, ger en unik inblick i kulturlivet och det politiska intrigspelet under decennierna nÀrmast före den franska revolutionen.
Introduktionen Àr författad av akademiledamoten Horace Engdahl, som ocksÄ svarar för redigering och kommentar av de litterÀra texterna.
CreutzŽ brev har översatts och kommenterats av Marianne Molander Beyer.

ISBN:

9789173534185

Antal sidor:

440

Bandtyp:

Pocket

 

Författare:

Gustaf Philip Creutz

Ämne:

Svenska Akademiens Klassiker
Pocketböcker

Pressklipp

Som historiskt dokument Àr det intressant. Men volymen kan lÀsas ocksÄ enbart för Horace Engdahls inledning, en essÀkonst av ett slag Gustav III skulle ha uppskattat för dess briljans och blandning av allvar och intelligent lÀtthet.
-Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

Det slÄr mig nÀr jag lÀser korrespondensen och de interfolierade historiska kommentarerna av översÀttare Marianne Molander Beyer att Creutz var en man i historiens maskinrum, medverkande till revolution och polare med nÄgra av de skarpaste och mest progressiva hjÀrnorna i Europa.
-HÄkan Möller, Hufvudstadsbladet

Den nya volymen aktualiserar Gustaf Philip Creutz och erinrar dagens lÀsare bÄde om hans eget lÀttflytande sprÄk och hans innehÄllsrika brevkonst, som bÀr vittne om hans personlighet och politiska sinne.
-Carina Burman, Svenska Dagbladet

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:

Ljuva möten och ömma samtal
 
Jean-Jacques Rousseau, Genomskinlighet och hinder
 
Dikter och brev