Våra böcker

Stig Åsberg - en svensk grafiker

Klicka för större bild - Stig åsberg (Bibliofil)

Numrerad bibliofilutgåva i 50 exemplar.
En signerad etsning av Stig Åsberg medföljer.

Stig Åsberg, tecknare och grafiker, har kallats Den svenska sommarens skildrare men är långt ifrån någon idyllisk konstnär. Hans intimt poetiska landskapsbilder och minutiöst återgivna växter och djur kompliceras ofta av surrealistiska eller makabra drag.
Åsberg föddes 1909 i Baku och hade en växlingsrik barndom i länderna runt Östersjön. Naturintryck därifrån och från ungdomens svältår i Rönninge präglar hans konst. Den sörmländska innerskärgården förblir ett favoritmotiv livet ut.
Åsberg fick sitt genombrott med illustrationerna till Gustav Sandgrens Skymningssagor 1936, som blev början till ett samarbete med flera av tidens främsta författare, däribland Johannes Edfelt, Gunnar Ekelöf, Artur Lundkvist och Harry Martinsson. Som den mästare han är i det lilla formatet har Åsberg även tecknat frimärken. Han avled 1968.
Konsthistorikern Gunnar Jungmarker påbörjade under slutet av sitt liv en biografi över vännen Stig Åsberg. Arbetet har sedan slutförts av Göran Martling. Samtliga grafiska blad i Åsbergs produktion återges i den här boken.

ISBN:

978917486775x

Antal sidor:

224

Bandtyp:

0

 

Författare:

Göran Martling

Ämne:

Bibliofilutgåvor
Konst & arkitektur