Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Ingemar Hedenius heliga rum (Thure Stenström)
  

Vra bcker

Ingemar Hedenius heliga rum

Sofokles - Kierkegaard - Mozart

Ingemar Hedenius heliga rum

Hedenius var en av Sveriges stora intellektuella vid mitten av 1900-talet, och många av hans åsikter väckte starka känslor. Mindre bekant är hans förhållande till musik och skönlitteratur. Detta har nu kartlagts av hans yngre professorskollega Thure Stenström, med särskild tonvikt på Hedenius berörelsepunkter med Sofokles, Mozart och Kierkegaard.

Ingemar Hedenius, legendarisk Uppsalaprofessor i filosofi och känd som en av Sveriges stora intellektuella, dominerade länge den svenska debatten, inte minst som medarbetare i Herbert Tingstens Dagens Nyheter. Med boken Tro och vetande utsatte han svensk teologi och kyrka för en mindre jordbävning.

Om Hedenius kristendomskritik har mycket skrivits. Men hans rika konstnärliga intressen och flöjtspel har behandlats sparsamt. Hans yngre professorskollega Thure Stenström, väl förtrogen med Hedenius miljöer både i Uppsala och på Gotland, beskriver honom här som passionerad litteratur- och musikälskare. Fram träder bilden av en känslig privatperson och självtänkare, som umgicks oförfärat med storheter som Sofokles och Kierkegaard och som i Mozarts musik hittade tröst för sin egen djupa pessimism.

ISBN:

9789173534314

Antal sidor:

376

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Thure Stenström

mne:

Kulturhistoria

Pressklipp

En sällsynt lärd sidobelysning, lika beundrande som omfattande, av filosofen som läsare av skönlitteratur och som musikälskare... En ovanligt inträngande bild av en läsares och lyssnares inre liv, och det är inte så ofta som litteraturvetarna lämnar författarna för att intressera sig för läsarna.
-Magnus Ringgren, Upsala Nya Tidning

Om det finns någon rättvisa i världen torde åtminstone en nominering till Augustpriset ligga nära till hands för Stenström. Så bra är det.
-Mikael R Karlsson, Borås Tidning

En väldigt fascinerande bok... Stenström gör oss den förnämsta tjänst en humanist kanske kan åstadkomma: han gör en människa begriplig.
-Lars Gustafsson, Expressen

Framställningen är genuint lärd, men utan att författaren visar behov av att demonstrera sin lärdom för dess egen skull... Stenströms bok är intressant framför allt som en beskrivning av Hedenius generation och den tid han var verksam i.
-Inga Sanner, Svenska Dagbladet

En mycket fin och ömsint bok.
-Martin Nyström, Dagens Nyheter

Genom den tematiserade begränsningen till intensivt upplevda områden blir Stenström personlig på ett sätt som man bara kan vara när man som emeritus inte längre behöver meritera sig. Det är en viktig merit.
-Per Rydén, Jönköpings-Posten

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Självskrivet
 
Operavärldar
 
I Alma maters tjänst