Våra böcker

Handen och hjärnan

Från Lucys tumme till den tankestyrda robothanden

Handen och hjärnan

Kreativa händer utgör grunden för vår civilisation, de konstruerar monument, hanterar datorer och skapar symfonier. Göran Lundborg tar oss med på en naturvetenskaplig och kulturhistorisk resa i jakten på handens betydelse för människans utveckling. Här diskuteras mysterier som fantomsmärta, högerhänthet, kroppsspråk, musikalitet och mycket annat. Boken är rikt illustrerad.

Kreativa händer är grunden för vår kultur. Mellan hand och hjärna sker ett samspel som oavbrutet förändras alltefter handens aktiviteter och känselintryck. I ett evolutionärt perspektiv var handen färdigutvecklad långt före hjärnan och får antas ha spelat en viktig roll för dess utveckling. Fingertopparnas fina känsel gör det möjligt för oss att "se" föremål i mörka utrymmen och sannolikt har ett gesternas språk föregått det talade språket.
Handkirurgen Göran Lundborg ger oss en bred och saklig skildring av handens roll i våra liv liksom inom evolutionen, konsten, musiken, litteraturen och den medicinska vetenskapen. På vägen får vi ta del av en mängd nya infallsvinklar och "aha-upplevelser". Höger/vänsterhänthet, grottmålningar i form av handavtryck, fantomsmärta, handtransplantationer, tankestyrda handproteser, varför vi upplever händerna som våra egna och hur vi kan knyta våra skoband samtidigt som vi tänker på något helt annat - det är några av ämnena i denna uppslagsrika bok om händernas och hjärnans intrikata samspel.

ISBN:

9789173534345

Antal sidor:

296

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Göran Lundborg

Ämne:

Natur & naturvetenskap

Pressklipp

Lättfattligt och med fin stilistisk förmåga skissar han den evolutionära utvecklingen... Skildringen är både underhållande och ibland komisk.
-Fredrik Borneskans, Norrbottens-Kuriren

Den fängslande texten spårar handens utveckling från evolutionens första början till våra dagars framgångar med konstruerandet av en tankestyrd, kännande robothand.
-Gabor Hont, Läkartidningen

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:

Koder och kromosomer
 
Medvetande, genetik och samhälle