Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Landskapets röster (Mikael Ahlund)
  

Vra bcker

Landskapets röster

Studier i Elias Martins bildvärld

Landskapets röster

Elias Martin är en av Sveriges viktigaste landskapsmålare och tillhörde kretsen kring Gustav III och Bellman. Inte bara Martins produktion utan även hans liv bjuder på intressanta detaljer - hantverkarsonen från Stockholm som får uppleva Paris, London och Sveaborg. Detta är den första moderna skildringen av Martin och är en doktorsavhandling av Mikael Ahlund.

Under slutet av 1700-talet genomgick synen på naturen en radikal förändring. Inte minst bildkonsten spelade en viktig roll och bland de som gick i bräschen fanns den svenske målaren Elias Martin (1739-1818). Här skildras hans händelserika levnadsbana från födelsestaden Stockholm och de första läroåren på Sveaborg till Paris och London, där han på etablerade sig på konstscenen. Återkommen till Gustav III:s Sverige framstod han snart som tidens ledande landskapsmålare. Med Martin fördes den svenska naturen på allvar in i konsten.

Landskapets röster, som är den första ingående presentationen av Elias Martins konst på mer än ett halvt sekel, sätter hans måleri i samband med den framväxande konstmarknaden och diskuterar med utgångspunkt i tidens reseskildringar den gustavianska publikens skiftande upplevelser av naturen. Genom marknaden och reselitteraturen nås en ny förståelse för Martins bildvärld.

ISBN:

9789173534239

Antal sidor:

448

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Mikael Ahlund

mne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Ahlunds bok erbjuder fascinerande läsning om en spännande epok i svensk historia... texten flyter lätt och ger alltigenom intressanta inblickar i en tid av stora förändringar...
-Per Hjertzell, Folket

Volymen (har) snarare en karaktär av historiebok än traditionell konstbok. Läsaren får en förståelse för den gustavianska tiden på flera olika sätt.
-Camilla Sandberg, Värnamo Nyheter

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Signums svenska konsthistoria 8. Den gustavianska konsten
 
Signums svenska kulturhistoria 5. Gustavianska tiden