Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Mina systrar (Tor-Göran Henriksson)
  

Vra bcker

Mina systrar

Måleri och skulptur

"Jag visste inte att en febertermometer kan vara poetisk. Eller att en rondskål kan vara full av humor. Det är vardagen som plötsligt blir synlig från ett oväntat håll." Så skriver Leif Zern i inledningen till "Mina systrar", som innehåller ett stort urval av Tor-Göran Henrikssons originella och humoristiska målningar och skulpturer, inspirerade av sjukhusmiljöer.

Tor-Göran Henriksson har gjort sin yrkesverksamma gärning som läkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han är också konstnär, i hög grad inspirerad av Bror Hjorth. I sina naivistiska bilder väcker han liv i svunna sjukhusmiljöer, inte minst i systrar från förr.
I denna bok finns många av hans verk samlade. Texterna är skrivna av Torsten Ekbom och Leif Zern.

ISBN:

9789173534581

Antal sidor:

118

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Tor-Göran Henriksson

mne:

Konst & arkitektur

Pressklipp

Bror Hjorths naivistiska och folkloristiskt inspirerade konst är en inspirationskälla och även motivvärlden är tillbakablickande. Det är sjuksköterskor i strama uniformer och stärkta mössor, stickbäcken, blindtarmar och fikapauser. Men många av bilderna har också en drömsk och ofta humoristisk ton.
-Birgitta Rubin, Dagens Nyheter

Det är tydligt att begreppet naivism knappast är en täckande beskrivning av Tor-Göran Henrikssons verksamhet. För Henriksson handlar det snarare om ett livslångt social/empiriskt experiment där han använder naivismens ofta humoristiska tilltal för att beskriva allmänmänskliga tillstånd - död, sorg och smärta - längtan, förhoppning och tillfrisknande.
-Leif Mattsson, OmKonst

Det finns en sävlig skönhet i Henrikssons samlade produktion.
-Sebastian Johans, Upsala Nya Tidning

Det är inte ofta en läkare reser en staty, ens i mindre format, åt sjuksköterskan, den hårt kämpande medarbetaren.
-Läkartidningen

Vacker och underfundig men också smärtsam konst som berör och stämmer till eftertanke.
Jakob Carlander, Östgöta-Correspondenten