Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Tystnader och tider (Eva Österberg)
  

Vra bcker

Tystnader och tider

Samtal med historien

Tystnader och tider

Tysta personer, tysta rum och tysta situationer, från antiken till vår samtid, är ämnet för Eva Österbergs nya bok. Vi lever i dag i vad hon kallar en bruskultur, men inte minst i politiska sammanhang är tystnad fortfarande ett brännande ämne: vad förtigs, vad vill man helst glömma? I boken får vi också träffa människor i historien som levt i tystnad av många andra skäl än politiska, såsom fysiologiska och religiösa.

Människor som tidvis, eller alltid, levt i tystnad lyfts här fram av historikern Eva Österberg, antingen det var nunnan i det medeltida klostret, bagaren som var stum men kunde tala igen tack vare böner till den heliga Birgitta, barnamörderskan i sin fängelsecell på 1800-talet, gossen i dövstumskolan eller offer för 1900-talets katastrofer, vilka länge förtigits av eftervärlden.
I ett böljande samtal med historien från antiken till nutid försöker författaren ringa in tystnadens rum, situationer, institutionella villkor och verkningar. Tystnad leder associationer till motsatspar som stillhet/buller, hemligt/öppet, privat/offentligt och glömska/minne. Att tiga kan vara en frivillig strategi i mellanmänskliga möten, men en tystnad kan dessutom vara framkommenderad eller fysiologiskt betingad. Den är ett mångtydigt fenomen. Men den bär alltid på en mening som det gäller att tolka.

ISBN:

9789173534352

Antal sidor:

312

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Eva Österberg

mne:

Historia, internationell

Pressklipp

Intressant och infallsrik.
-Maria Schottenius, Dagens Nyheter

Österberg fokuserar... på den planhalva där hon är suverän: att samtala med historien (särskilt den förmoderna), att sätta olika epoker i dialog med varandra, att få oss att få syn på det specifika i vår egen tid, genom att undersöka hur den skiljer sig markant från det förgångna. Och alltid med detta uppfriskande fokus på historien utanför centrum, på kvinnor, barn, de undanskuffade, utanförställda, på vardagens historia i stället för kungarnas.
-Anita Goldman, Expressen

En högst givande bok, med långt fler värdefulla perspektiv än vad som kan beröras här och helt säkert med räckvidd långt utanför den akademiska världen. Som översikt till ett närapå hopplöst mångtydigt fack tror jag också att den kommer att fungera utmärkt som en kunskapsskorridor...
-Erik Bergqvist, Svenska Dagbladet

Just detta, att så många av tystnadens olika fasetter belyses i Österbergs bok, får den att gnistra. Reflektioner från Tystnader och tider kommer att lysa upp olika aspekter av min egen tillvaro under lång tid framöver.
-Maria Küchen, Sydsvenskan

Det är en viktig bok i dessa tider, då bruset sköljer över oss och tystnaden är en bristvara... Mycket läsvärd och lärorik.
-Hemmets vän

Ett nytt och djärvt grepp. Hon behärskar verkligen det här med mentalitetshistoria. Boken är, som vanligt - får man väl tillägga när det gäller Eva - både nytänkande och smått genial. Bara titeln låter ju som poesi. Här slår hon an grundtonen för en mycket välskriven och tänkvärd bok.
-Leifh Stenholm, Blekinge Läns Tidning

Tycker du att denna bok verkar bra ska du inte missa:


Vänskap - en lång historia
 
Tystnadens historia och andra essäer