Våra böcker

Kring Uttran

Kring uttran

Bengt af Klintberg, folklivsforskaren med outsinlig nyfikenhet, har i denna bok riktat sina blickar mot sin egen hembygd. Här skildrar han livet kring sjön Uttran, mellan Tumba och Södertälje. Han berättar om byarnas och herrgårdarnas historia. Han berättar om personer som kommit och gått. Han berättar om företag, folknöjen och högtider. Och inte minst berättar han om sin egen släkt.

Mellan Tumba och Södertälje ligger sjön Uttran, vintertid ett populärt mål för skridskoåkare. Trots att längden bara mäter beskedliga sex kilometer finns det mycket att berätta om bebyggelsen kring sjön.
Det som tidigare var ren landsbygd förändrades helt när järnvägen kom. Rönninge villasamhälle föddes. På en udde i sjön fick Svenska Folkdansens Vänner ett stort fint hus där man har hållit till i mer än hundra år. Ovanför Uttrans numera nedlagda station byggdes Söderby sanatorium, Sveriges största.
Vid Uttran tillbringade den unga Elsa Beskow sina sommarlov. I Rönninge bodde forskningsresanden Sten Bergman med sina paradisfåglar. I skogarna på andra sidan sjön jagade polisen på 50-talet den man som tidningarna hade döpt till Tumba-Tarzan.
Vi blir också bekanta med människoöden från 1800-talet och tidigare som holländarna vid Tumba bruk, den excentriske löjtnanten Stuart på Glasberga och den stora Klintbergska familjen på Vretaberg.

ISBN:

9789173534383

Antal sidor:

272

Bandtyp:

Inbunden

 

Författare:

Bengt af Klintberg

Ämne:

Historia, svensk

Pressklipp

(Bengt af Klintberg är) en briljant essäist med stora kunskaper om det liv som en gång levdes kring sjön Uttran.
Bengt af Klintberg skildrar allt detta med lärdom, poesi och stark personlig inlevelse... När man läst boken till slut har man lärt sig mycket inte bara om livet kring Uttran utan också om den miljö som formade Bengt af Klintberg till den han blev.

-Lars Lönnroth, Svenska Dagbladet

Även om Bengt af Klintberg gör en hel del intressanta iakttagelser om djur och natur, topografi, geologi och arkeologi, där han gång på gång betonar att han inte är någon expert, så är det till syvende och sist alla de intressanta människorna boken handlar om.
-Christer B Johansson, Tidningen Kulturen

Det är en grundlig och allsidig "bygdeberättelse" vi bjuds. Så här går man till väga för att få en bygd och dess människor att bli levande. En bok att ta lärdom av för alla som skriver lokalhistoria.
Det är inte utan att en avstickare till Uttran verkar lockande.

-Per Hjertzell, Folket

Boken Kring Uttran innehåller en dos personligt berättad lokalhistoria.
-Adrian Rosén, Mitt i Botkyrka/Salem

Det kan inte vara många meter som undgått hans granskande blick. Och som den skicklige folklivsskildraren han är har hans bok blivit en välskriven blandning av människoporträtt, språklig ortnamnsarkeologi, historia i alla dess former och mycket annat... Här finns skrönor och folktro, hus, människor och landskap som lockar mig att boken under armen för att ge mig ut på en tur runt den långsmala sjön med dess rika historia...
Den här boken kan med behållning läsas även av den som inte har någon lokalkännedom - än.

-Christina Flodman, Norra Bergslagsposten