Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/83/2004383/atlantisbok.se/public_html/inc/d_base.php on line 8 Atlantis Bokförlag AB | Folket i Bihor (Camil Sijaric)
  

Vra bcker

Folket i Bihor

Folket i Bihor

Camil Sijarics viktigaste verk, romanen Folket i Bihor (1956) utkommer nu för första gången på svenska. Sijaric var en av centralpersonerna i det bosnisk-muslimska kulturlivet och i denna roman skildrar han sin egen hembygd som den tedde sig på 1920-talet.

Camil Sijaric (1913-1989) intog under många år en ledande roll i det bosnisk-muslimska kulturlivet och har genom sina romaner fått varaktig betydelse. Romanerna gestaltar böndernas vedermödor i de natursköna bergstrakterna i Bihor och de gamla Sarajevogrändernas basarliv. Folket i Bihor är en krönika om livet i den gudsförgätna bergsbyn Raslje. Halimaca, en rik bonde, hämtar dit en muslimsk andlig ledare, en hadji, för att höja sitt eget anseende i bybornas ögon och skaffa sig materiella fördelar. Hadjins ankomst till den sömniga byn vållar mycket uppståndelse. Allt ställs på huvudet. Sijaric skildrar ett exotiskt vardagsliv med värme och humor.
Översättning Elisabeth Knutsson och Boris Micanovic. Förord av Göran Jacobsson.

ISBN:

9789173534451

Antal sidor:

288

Bandtyp:

Inbunden

 

Frfattare:

Camil Sijaric

mne:

Atl. väljer ur världslitteraturen
Skönlitteratur, prosa

Pressklipp

I brytningen mellan händelseutveckling och händelselöshet, mellan berättandets humor och berättelsens grymhet, blir Ćamil Sijarićs roman djupt egenartad.
-Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

Förvisso berättar Camil Sijaric dråpligt, kärleksfullt och humoristiskt om de händelser som följer i hadjins spår. Trots situationskomiken kan man inte låta bli att reagera över kvinnorförtrycket, våldet, misären, tristessen, sysslolösheten, smutsen och ja, tröstlösheten i analfabetismen och de sociala hierarkierna.
I denna mening är romanen verkligen belärande.

-Carina Waern, Nordvästra Skånes tidningar